Moldova și Ucraina au semnat Acordul privind controlul în comun la frontieră

by Genko Genko

Republica Moldova și Ucraina au semnat, în prezența premierilor din cele două țări, Acordul privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Documentul de o importanță semnificativă a fost semnat de către șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari și omologul său ucrainean, Petro Țighikal.

Încheierea Acordului este o nouă etapă de dinamizare a relațiilor bilaterale, contribuind esenţial la dezvoltarea şi consolidarea cooperării dintre instituţiile cu atribuţii la frontieră, în domeniul gestionării integrate a frontierei comune, stabilirii noilor forme de interacţiune și asigurării securităţii frontierei moldo-ucrainene. Documentul semnat va avea un impact pozitiv asupra protecţiei intereselor economice ale Republicii Moldova.

De menționat că controlul în comun este o formă eficientă a managementului integrat al frontierei, care se practică în multe state ale Uniunii Europene în vederea reducerii timpului la trecerea frontierei, îmbunătățirea infrastructurii punctelor de trecere, schimbului eficient de informații și nu în ultimul rând combaterii fenomenului corupțional.

Republica Moldova are semnate cu Ucraina alte două tratate internaționale de o majoră importanță strategică: Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la organizarea schimbului de informații privind persoanele și mijloacele de transport, cu care persoanele traversează frontiera de stat moldo-ucraineană, precum și Protocolul între Departamentul Poliţiei de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Serviciul Vamal pe lângă Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internaţional „Pervomaisc-Kuciurgan” pe teritoriul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...