Miturile despre succes au fost demontate: Paşii mici sunt cei care te duc cel mai departe!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lecţiile despre stabilirea unor ţeluri precise şi de anvergură, ca şi cele despre ambiţie, par să fie contrazise de unul dintre psihologii Universităţii Harvard, care a şi prezentat un studiu despre cele mai des întâlnite cauze ale eşecului.

Amy Cuddy susţine că stabilirea unui ţel înalt prin punerea înainte a rezultatului în locul etapelor ce ar trebui parcurse până acolo este o greşeala făcută des de ambiţioşii care eşuează, relatează The Independent. În schimb, abordarea pas cu pas poate fi o reţetă de succes pentru oamenii obişnuiţi, crede psihologul american.

În „Big Think”, cel mai nou film educaţional lansat de specialistul în psihologie comportamentală de la Harvard, aceasta susţine că oamenii obişnuiţi au şanse mai mari să îşi împlinească visul şi să fie şi fericiţi printr-o politică a paşilor mărunţi, stabilind ţinte relativ uşor de atins.

În vreme ce analiza diverşi factori declanşatori ai fericirii sau regretelor manifestate de diverse persoane, Cuddy a realizat că mulţi dintre cei dezamăgiţi au ţintit de la început spre un ţel mult prea îndepărtat.

„Sunt atât de uriaşe, sunt aşa distante. Toate necesită milioane de paşi mici de făcut până acolo, iar aceştia reprezintă tot atâtea ocazii de a eşua”, explică psihologul american, referindu-se la ţinte care necesită o voinţă de fier şi un timp îndelungat, cum ar fi slăbirea cu 20 de kilograme sau obţinerea jobului perfect.

Schimbări graduale

La prima vedere, argumentele lui Cuddy par să fie contrazise de reţetele altor psihologi care sfătuiesc auditoriul să nu îşi dezlipească ochii de ţinta propusă.

Cuddy spune însă că aceasta nu trebuie ignorată, ci doar folosită în stabilirea etapelor intermediare.

„O mulţime de cercetări ne arată cât de benefice sunt schimbările graduale, aceste mici îmbunătăţiri de zi cu zi”, afirmă Amy Cuddy.

Abordarea pe etape a unei astfel de misiuni face ca, în final, lucrurile să pară mai uşoare, iar satisfacţia să fie şi ea mult mai mare.

Mai mult, această reţetă adaugă şi un plus de motivaţie celor implicaţi, odată ce etapele intermediare sunt depăşite

„Eventual, în cadrul procesului, vei atinge scopul dorit. S-ar putea să nici nu realizezi acest lucru până când într-o zi vei privi în urmă şi vei spune: Wow, ce uşor este acum faţă de un an în urmă!””, mai explică cercetătorul de la Harvard.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...