„Maidan” pașnic la Chișinău: demonstrație de amploare împotriva guvernanților

by Genko Genko

Peste 60 de corturi au fost montate în fața Guvernului de la Chișinău după protestul anticorupție care a avut loc duminică și la care au participat aproximativ 100.000 de oameni. A fost cea mai grandioasă acțiune de protest din ultimii 24 de ani.

Manifestanții au cerut demisia șefului statului, alegeri parlamentare anticipate și anchetarea celor implicați în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Acțiunea de protest a fost organizată de platforma civică „Demnitate și Adevăr”, care critică dur acțiunile actualei guvernări. Liderii acesteia au anunțat că manifestanții nu vor pleca din Piața Marii Adunări Naționale până când revendicările lor nu vor fi îndeplinite. Protestatarii au votat o proclamație prin care au cerut ca șeful statului să fie ales prin vot direct de către popor, nu de deputați, în baza unor înțelegeri oculte.

O vor pe Maia Sandu lider național

De asemenea, ei și-au exprimat sprijinul pentru ex-ministrul Educației, Maia Sandu, expulzată din arcul guvernamental după ce a declarat public că Moldova este un stat capturat, controlat de oligarhi. Într-un mesaj adresat participanților la miting, Maia Sandu a menționat că „sfera politică a Moldovei este arena unui joc de putere între persoane care dispun de resursele țării așa cum doresc. Această stare de fapt, conform căreia cei aflați la putere nu-i reprezintă, ci dispun de cei care îi aleg, răpește viitorul țării şi, desigur, prezentul. În fiecare moment, clipă de clipă, moldovenii sunt lipsiți de posibilitatea alegerii. Ne sunt răpite răscrucile. De la politica oligarhizată a Moldovei nu mai putem aștepta să ne dea posibilitatea alegerii”, a menționat Maia Sandu. În opinia ei, „numai societatea civilă poate pune politica pe direcția bună, iar politicienii nu pot să nu țină cont de societatea civilă, care este prima voce a poporului”.

Protestatarii au desemnat prin vot un grup de intermediere și reprezentare care a transmis revendicările conducerii statului. Prima tentativă a acestui grup de a se întâlni cu premierul Valeriu Streleț a eșuat însă, deoarece acesta i-a așteptat pe reprezentanții delegați de protestatari într-o altă locație decât Casa Guvernului (în fața căreia are loc acțiunea de protest). „Avem o atitudine respectuoasă și colegială față de cetățenii Republicii Moldova care au ieșit astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. Am făcut o analiză a acestor revendicări ca să vedem care dintre acestea sunt în câmpul de competență al Guvernului. Am așteptat ca reprezentanții protestului să vină să discutăm. Avem sistematizate toate solicitările. Am fi putut avea un dialog constructiv, care ar fi putut demara și anumite rezultate. Suntem deschiși spre dialog. Vom accepta să discutăm acolo unde vom stabili de comun acord”, a menționat premierul Valeriu Streleț.

Misiunea FMI nu va veni în condiții de instabilitate politică

El a atenționat că, din cauza instabilității politice din țară, misiunea Fondului Monetar Internațional și-ar putea anula vizita în Republica Moldova, confirmată pentru 22 septembrie. „FMI va veni doar în condiții de stabilitate politică. A fost creat un grup de lucru înaintea vizitei, pentru a avea un dialog și un acord cu FMI care să ne permită deblocarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare. Dacă anumite forțe urmăresc degradarea situației, am temeri că, având în vedere contextul nefavorabil, vizita ar putea fi din nou amânată”, a precizat premierul Streleț. Pe de altă parte, el și-a cerut scuze de la manifestanți pentru faptul că au ajuns să protesteze.

Protestatarii de stânga, mai zgomotoși

O altă acțiune de protest a fost organizată tot duminică, 6 septembrie, de Partidul „Casa Noastră Moldova” (condus de ex-comunistul Grigorii Petrenko) în fața Procuraturii Generale. Acolo au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, în urma cărora au fost reținute opt persoane, inclusiv liderii formațiunii și un minor „pentru acţiuni ilegale, manifestate prin comportament agresiv faţă de forţele de ordine”.
Deși se adresează unor segmente de electorat cu viziuni politice diametral opuse, atât organizatorii protestului din Piața Marii Adunări Naționale, cât și cei de la protestul cu îmbrânceli din fața Procuraturii au avut mesaje și revendicări aproape identice – demisia șefilor instituțiilor care au admis furtul miliardului de dolari din sistemul bancar și devalizarea a trei bănci.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chișinău

CITIȚI ȘI...