Maia Sandu, despre viitorul Republicii Moldova: „Situația va fi destul de dificilă”

by Genko Genko

Viitorul Republicii Moldova nu sună bine. Sunt prea multe necunoscute pentru a face o prognoză, totuși ne putem aștepta la două scenarii, spune ex-ministra Educației, Maia Sandu.

Un scenariu prevede că, guvernarea reușește să obțină resurse minime pentru a ține situația sub control pentru un timp, inclusiv prin obținerea programului cu FMI, însă reformele vor fi cosmetice. Un alt posibil scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate, spune fostul oficial, într-un interviu acordat portalului Anticoruptie.md.

„Îmi vine greu să fac o prognoză; sunt prea multe necunoscute. Probabil că ne putem aștepta la două scenarii. Unul, în care guvernarea reușește să obțină resurse minime pentru a ține situația sub control pentru un timp, inclusiv prin obținerea programului cu FMI. Dar chiar și în cadrul unui program convenit cu FMI, reformele vor fi cosmetice. Echipa actuală a demonstrat cu prisosință că poate doar să scrie și să vorbească despre reforme serioase, nu să le și implementeze. Pe termen mediu și lung, costurile economice și sociale ale acestui scenariu vor fi mari. Un alt posibil scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate, pe motiv că guvernarea actuală nu reușește să obțină suficiente resurse să “cârpească” bugetele pentru anii 2015-2016, sau pentru că nu se reușește alegerea Președintelui țării. Anticipatele comportă și ele anumite riscuri. Acestea pot aduce la putere partide de stânga, care vor tergiversa în continuare procesul de modernizare a țării și care vor încerca să crească influența Rusiei în Republica Moldova, lucru care, vreau să sper că nu se va întampla atât de ușor, inclusiv datorită rolului pe care îl joacă Ucraina în regiune. Sau, dacă apar niște forțe sănătoase pe dreapta, alegerile anticipate ar putea oferi o oportunitate reală de schimbare a clasei politice și, respectiv, a modului de administrare a țării. În orice caz, pe termen scurt, situația va fi destul de dificilă din cauza costurilor de acoperire a găurilor din sistemul bancar, a credibilității scăzute a instituțiilor statului în ochii cetățenilor și a imaginii proaste pe care o are țara în exterior. Pe termen mediu și lung, viitorul va arăta diferit, în funcție de ce se va întâmpla în următoarele 6-9 luni”, spune ex-ministra Educației, Maia Sandu, creditată acum cu cea mai mare încredere de către cetățeni.

Potrivit acesteia, șansele puterii actuale de a-și recăpăta încrederea populației sunt foarte mici.

„Vedem că și atunci când exponenții actualei puteri vin cu idei bune (ceea ce nu se întâmplă prea des), acestea sunt întâmpinate cu suspiciune de membrii societății civile. Oricum, un pas important pe care autoritățile îl pot face în această direcție este să elibereze din funcții persoanele a căror demisie este cerută de cetățeni și să numească oameni care vor trece de toate filtrele societății civile, pentru a fi asigurate integritatea și profesionalismul acestora”, a mai spus Sandu.

CITIȚI ȘI...