Industria constructoare de mașini – utilaj învechit și dependență de Federația Rusă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Industria constructoare de mașini din Republica Moldova folosește utilaj învechit și este dependentă de Federația Rusă. La aceste concluzii au ajuns autorii proiectului „Cartografierea sectoarelor vulnerabile din țările Parteneriatului Estic, finanțat de Fondul Internațional Visegrad”.

„Acest sector este încă orientat spre piața CSI și nu dispunem de investiții străine. Acest sector de importanță macro-economică trebuie îmbunătățit”, spune expertul Andras Deak.

În comparație cu Ucraina, industria moldovenească este săracă. Randamentul sectorului în Ucraina, în 2013, era de 9,2%, în Belarus de 6,4%, iar în Republica Moldova, în 2012 atingea 3%.

„În Ucraina, situația este mai bună, dar, oricum, depinde de piața rusă, iar utilajul folosit este învechit. Republica Moldova, în câțiva ani, va reforma sistemul, iar Belarus trebuie să facă modificări importante pentru că nu mai este competitivă”, consideră Sierz Naurodski.

Industria constructoare de mașini a cunoscut o transformare după ce multe întreprinderi au fost privatizate, în special din 2001. În prezent, Moldova poate fi trecută drept furnizor de materie primă și putem observa un interes sporit din partea companiilor occidentale. Printre oportunități se numără forța de muncă ieftină, diversificarea piețelor de export și a investitorilor străini, dar și Acordul de Liber Schimb dintre RM și UE.

La punctele slabe, autorii remarcă echipamentul învechit, resurse energetice limitate, dar mai ales, o slabă cultură corporativă.

„Dezvoltarea industrială în Republica Moldova nu poate avea loc dacă nu există ingineri bine pregătiți. Pentru investitori este foarte important cadrul legal, cel politic, dar și calitatea forței de muncă. Țara noastră, în prezent, dispune de cadre cu potențial ingineresc”, a precizat Alexei Toca, de la Universitatea Tehnică din Moldova.

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere, Bălți, consideră că „o țară în tranziție se poate dezvolta numai cu investiții străine directe. Noi tot transmitem acest mesaj autorităților că nu mai putem supraviețui mult fără investiții, reformare și infrastructură”.

Experții spun că lipsa muncitorilor calificați și accesul la finanțe sunt doar două din problemele domeniului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...