Gherman la ONU: „Integrarea europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare – acțiuni indivizibile”

by Genko Genko

Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sunt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile pentru Republica Moldova. Declarații în acest sens a făcut viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul ședinței plenare a Summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.

Oficialul moldovean a vorbit despre viziunea Republicii Moldova asupra acţiunilor globale de dezvoltare durabilă, bazată pe trei componente fundamentale, precum cea economică, socială și de mediu, reafirmând necesitatea prezervării resurselor naturale ale planetei pentru a nu permite degradarea mediului înconjurător cauzată de factorul uman.

În context, au fost menţionate angajamentele Republicii Moldova privind dezvoltarea durabilă, în particular dezvoltarea sectorului energiei regenerabile care reprezintă o industrie nouă pentru Republica Moldova, însă una competitivă şi sustenabilă pentru care s-au pus deja bazele unei infrastructuri moderne în mai multe localităţi din ţară.

„Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sunt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile”, a declarat viceprim-ministrul Natalia Gherman, menţionând că aplicarea riguroasă a standardelor UE în toate sferele vieţii va duce la fortificarea economică şi coeziunea socială în ţara noastră.

În mod special, a fost remarcată contribuția Republicii Moldova, în parteneriat cu Guvernul Germaniei și cu sprijinul PNUD și Organizației Mondiale a Muncii, la identificarea mijloacelor de implementare a obiectivelor privind dezvoltarea durabilă. Republica Moldova a coordonat cu Germania procesul de elaborare a Declarației Reuniunii de Nivel Înalt de la Chișinău privind Consolidarea Capacităților Instituționale Efective pentru implementarea Agendei de Dezvoltare post-2015.

CITIȚI ȘI...