Fuziune PCRM-PD cu Voronin președinte al țării? Voronin, Diacov și Reidman nu exclud posibilitatea

by Genko Genko

Partidul Comuniștilor și Partidul Democrat ar putea fuziona, iar Vladimir Voronin ar urma să fie ales din nou președinte al țării. Ideea a fost inițiată de către președintele PCRM în cadrul unei emisiuni de la TV 7 și a fost admisă de către președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, dar și unul dintre fruntașii comuniștilor – Oleg Reidman.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la TV 7, că nu exclude ideea unei fuziuni cu Partidul Democrat.

„În cazul alegerii preşedintelui şi declanşarea alegerilor anticipate, am putea fuziona şi cu PD, doar ca să fie pentru binele ţării. În timpul negocierilor, noi vom ţine cont de problemele oamenilor şi mai puţin de funcţiile pe care le vom ocupa noi, ca membri de partid”, a declarat Voronin.

Totodată, acesta s-a arătat deschis și ideii de a fi ales din nou președinte, anul viitor, în cadrul unei coaliții de centru stânga.

„Dacă mi se va propune funcţia de preşedinte al ţării, atunci le voi da un răspuns doar după ce voi analiza condiţiile impuse de ei. Eu sunt pentru alegeri anticipate, dar nu în asemenea condiţii. Nu trebuie să fie organizat un nou scrutin până nu vor fi demişi mai mulţi şefi de instituţii, printre care preşedintele CEC, procurorul general şi alţii care ar putea din nou să fraudeze alegerile”, a spus Voronin.

În cadrul aceleiași emisiuni, deși moderatoarea a insistat vădit, Voronin a refuzat să vorbească foarte mult de oligarhul Vladimir Plahotniuc, evitând să-i adreseze critici acestuia.

Diacov, favorabil ideii

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care este un unul dintre cei mai experimentați politicieni din Parlament, alături de Voronin, nu a exclus această posibilitate

„Deocamdată nu există discuţii serioase la acest subiect. Eu demult am spus că Moldova are nevoie de o coagulare a forţelor politice. Am vorbit deja de mulţi ani că este nevoie de o stângă unită şi nu doar Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, sunt şi alte formaţiuni care promovează stânga europeană. Procesul de fuzionare este foarte anevoios, destul de complicat, de aceea teoretic, noi privim pozitiv unificarea forţelor politice şi crearea unui grup sănătos”, a declarat Dumitru Diacov pentru IPN.

Reidman vorbește de „stat capturat” și demisii, dar nu exclude posibilitatea fuzionării cu PD.

Comunistul Oleg Reidman, unul dintre fruntașii PCRM și cunoscut drept un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, nu a exclus nici el această posibilitate.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, el a acuzat că Republica Moldova este un „stat capturat” și a cerut demisiile procurorului general, directorului CNA, a președintelui Curții de Conturi și a președintelui CEC.

Întrebat dacă solicită aceste demisii acum sau „după fuziunea cu PD”, Reidman a răspuns că „acum”. Solicitat să comenteze posibilitatea fuzionării cu PD, el a răspuns că „niciodată e bine să spui niciodată”.

În prezent, fracțiunea parlamentară a PD este formată din 19 de deputați, iar cea a PCRM din 21.

CITIȚI ȘI...