FOTO // Maia Sandu va purta la învestire un colan, care valorează 150 de mii de lei

by D M
Distribuiti mai departe...

La ceremonia de învestire, Maiei Sandu îi va fi oferit Colanul prezidențial, simbolul funcției pe care o preia. Bijuteria, care valorează 150.000 de lei, va fi purtată la evenimentele deosebite.

Colanul a fost confecţionat de uzina „Giuvaier” din Chişinău, iar la podoabă au lucrat 10 bijutieri, fiecare din ei având misiunea sa. Cel care a închegat lucrarea a fost giuvaiergiul Alexandru Chișta.  Timp de 2 luni, câte 8 ore pe zi, giuvaierul a închegat elementele create de colegii lui. Confecționat din argint și poleit cu aur, colanul președintelui cântărește 520 de grame și măsoară aproape un metru lungime. 

Prima schiţă – în 2004

În 2004, un pictor autohton a desenat pe hârtie schiţa bijuteriei despre care s-a vorbit atâta în ultimele zile. Apoi au intervenit designerii, după care a urmat confecţionarea matriţei în care a fost turnat argintul pentru a căpăta forma propusă. În cele din urmă au fost confecţionate detaliile de legătură, iar Alexandru Chişta a închegat toate elementele. „În total, la crearea acestei bijuterii s-a lucrat jumătate de an”, a declarat pentru Apropo Magazin Elena Panfili, şefa Departamentului tehnic.

Colanul, împodobit cu 73 de pietre prețioase

Ideea confecționării Colanului îi aparține fostei guvernări. La 3 februarie 2009, Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind învestitura preşedintelui R. Moldova, prin care Eşarfa prezidenţială, ca însemn de funcţie al preşedintelui ţării, a fost înlocuită cu Colanul prezidenţial.

Colanul este împodobit cu 64 de pietre de zirconiu, 8 rubine şi un diamant de 0,7 carate. Lucrarea are încrustate 14 steme ale R. Moldova, iar în partea de jos are asamblat „Ordinul Republicii”.
Colanul prezidenţial a fost elaborat prin combinarea a două însemne: „Ordinul Republicii” şi „Crucea necruciată” – însemn considerat pe plan mondial drept „cruce românească”, deoarece aceasta a fost forma crucii primei distincţii a Principatelor Unite, elaborată încă de Alexandru Ioan Cuza. La aceasta s-au adăugat însemnele puterii domnului în Principatul Moldovei: coroana, spada şi buzduganul, precum şi alte elemente decorative.

Statul a achitat 150.000 de lei pentru podoabă

Timp de trei ani, uzina „Giuvaier” a păstrat podoaba în safeul său, deoarece guvernul nu găsea bani pentru a o achita. Ulterior, colanul a ajuns în seiful Președinției. Nicolae Timofti a fost primul care a purtat bijuteria la ceremonia de învestire în funcția de şef de stat. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.