Eurovision de la Moldova – o nuntă moldovenească plină de kitschuri

by Genko Genko

Moldova nu va câştiga nici în acest an Eurovisionul. Sunt sigur. Băiatul din Ucraina o fi el blond și din Ucraina, dar nu are voce. Punct. Nu o zic eu. O zice cineva care are studii muzicale și care mi-a spus clar – tipul falsează urât. Chiar dacă Eurovisionul nu înseamnă neapărat voce, îmi vine greu să cred că Romanyuta va impresion Europa cu povestea lui. Că cu cântecul (cacofonie previzibilă) ne cam zgârâie urechile. Povestea Eurovisionului din acest an vine din Finlanda. Toți au auzit de rockerii cu dizabilități?

Este important să nu ne facem de râs în Austria, la fel cum ne-am făcut de cacao la Eurovisionul moldovenesc. Concursul de la noi a fost un fel de nuntă, ci nu un concurs european. A avut de toate nunta asta ca la moldoveni: scandal, înjurături, bătaie…de joc, bâlbâieli, câteva momente mai frumoase, dar şi foarte multe momente penibile. Este mare lucru că din tot acest talmeş-balmeş s-a înțeles ceva…

Mi s-a părut mediocră prestația televiziunii de stat. Ori poate că sunt prea obișnuit cu show-urile din România, cu un discurs frumos, curat, de m-am săturat să văd prezentatori de la Moldova 1 care chinuie limba română? Fata, prezentatoare, a fost cât de cât în regulă. Băiatul însă un dezastru. Dezastru! Înțeleg că este prezentator pe la nunți. Bună alegere, stimabilă conducere Moldova 1. Pentru o nuntă televizată a fost perfect. De altfel, senzația de nuntă moldovenească plină de kitschuri mi-a fost amplificată de toate cântecacele care s-au chinuit pe scenă. Fetele acelea în rochii pestrițe și cu atitudini de mari dive au fost o rușine.

De juriu ce să mai zic? Niște babe care se ridică în picioare la o nuntă și: „20 de lei de la mine pentru muzică, să-mi cânte Păhărel nu tremura!” Execrabil juriul. Execrabil. De unde îi adună? De pe la ce nunți? Una peste alta, nu știu de ce s-au supărat toate pipițele și papițoii că nu au câștigat Eurovisionul. I-a văzut lumea la televizor, că doar moldoveanul încă se mai uită la Eurovision, așa că o să curgă invitațiile să cânte pe la nunți cu nemiluita. O să-și cumpere BeEmWe-uri și o să fie fericiți.

Vitalie Cojocari

CITIȚI ȘI...