Este pregătită omenirea să convieţuiască cu roboţii?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ai locui împreună cu un robot sau ai lucra alături de o maşinărie dotată cu inteligenţă artificială?

Poate că ar trebui să te gândeşti la răspunsul la întrebare, deoarece mulţi oameni au început să facă aceste lucruri, ceea ce ridică câteva semne de întrebare.

În Japonia, mulţi proprietari ai câinilor-roboţi s-au ataşat atât de tare de ei încât le-au organizat înmormântări, atunci când au „murit”, potrivit BBC.

Sony, firma care a produs jucăriile Aibo începând din 1999, a decis să nu mai ofere servicii de reparare de anul trecut.

Însă oamenii nu s-au îndurat să le arunce pur şi simplu la gunoi după ce s-au stricat, ci au vrut să îşi ia „la revedere” la fel cum ar fi făcut dacă era vorba de un om sau un animal.
[youtube link=”https://youtu.be/fV7fTkGUIWI” width=”590″ height=”315″]
Ataşamentul faţă de roboţi, într-o formă sau alta, pare a fi o trăsătură umană, după cum arată Kate Darling, care lucrează la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Ea a cerut mai multor persoane să tortureze dinozaurul-robot Pleo, însă nimeni nu a vrut să facă aşa ceva.

Ea nu e sadică, ci încerca să înţeleagă de ce oamenii se ataşează de maşinării. În ultimul an a realizat mai multe experimente în care ruga participanţii la studiu să lovească roboţi şi a descoperit că cei mai mulţi au fost reticenţi.

În consecinţă, care e cauza? De ce ne comportăm aşa?

„Avem tendinţa de umaniza totul şi suntem programaţi să răspundem în consecinţă. Proiectăm roboţi care să ne imite mişcările şi vorbele, astfel că asociem toate aceste lucruri cu sentimentele”, arată Kate Darling.

Comportamentul persoanelor faţă de maşinăriile inteligente va fi exploatat cu siguranţă în viitor. Cel mai probabil, producătorii îi vor face să pară simpatici şi inofensivi, pentru ca oamenii să-şi dorească să-i cumpere.
[youtube link=”https://youtu.be/uVPxoq4MpXc” width=”590″ height=”315″]
Roboţi simpatici

Dacă veţi merge la un eveniment de profil, veţi observa că multe maşinării se plimbă de colo-colo îmbrăcate în tricouri sau în alte haine asemănătoare cu cele pe care le purtăm noi. De asemenea, în ultima vreme, atenţia producătorilor se îndreaptă către trăsăturile feţei, un exemplu în acest sens fiind Pepper, pus la vânzare recent în Japonia.

În afară de drăgălăşenie, el mai are un atu: înţelege emoţiile oamenilor.

Pentru a fi capabil să le decodeze, lui Pepper i se arată un videoclip în care cineva vorbeşte foarte agresiv, iar apoi se exprimă cu bucurie în glas, pentru ca robotul să fie capabil să distingă diversele inflexiuni ale vocii, pe care le folosim în funcţie de ce simţim.

„Vrem că oamenii să se conecteze la nivel emoţional cu roboţii. Nu vrem ca ei să fie doar simple maşinării, asemănătoare unui aspirator. Dacă eşti obosit, arăţi obosit, iar noi vrem ca robotul să recunoască acest lucru”, a spus Vincent Clerc, care a condus proiectul de proiectare al lui Pepper.
[youtube link=”https://youtu.be/lqlyxg1-gE0″ width=”590″ height=”315″]
Dezbaterea pe genuri

Un alt semn de întrebare care apare în ceea ce priveşte roboţii umanoizi este dezbaterea pe genuri, consideră profesorul Kathleen Richardson, de la Universitatea De Montfort din Leicester.

„Roboţii-bărbaţi par să fie cei care explorează sau cei de război, în timp ce roboţii-femei au o înfăţişare plăcută şi lucrează cu publicul”, a explicat aceasta.

„Întreabă-l pe cel care l-a creat dacă i-a atribuit un gen anume”, a mai punctat Kathleen Richardson, care susţine că dezbaterea pe „sexe” în cazul roboţilor ar trebui să fie una serioasă.

Îi vom accepta, până la urmă?

Ryan Cato, profesor la University of Washington, susţine că roboţii vor deveni o constantă în viaţa noastră şi îi vom accepta în casele, birourile şi maşinile noastre. Motivul? Faptul că sunt extrem de utili acoperă orice temere am avea legată de ei.

Dar rămâne de văzut dacă societatea va face nişte legi legate de modul în care ar trebui să ne purtăm cu ei.

Mai mult, se pune şi problema intimităţii. Dacă vom ajunge să fim înconjuraţi de roboţi, atunci acest lucru ne va afecta din punct de vedere psihologic, deoarece vom avea senzaţia că nu suntem niciodată singuri, punctează Ryan Cato.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...