(FOTO) Cum ar fi putut deveni Moldova țara cu cea mai dezvoltată infrastructură sportivă din Europa de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieri ministrul de Finanțe Anatol Arapu a recunoscut că în vistierie nu sunt suficienți bani pentru a plăti salariile. A făcut-o cam printre dinți, după ce dimineață Chirtoacă s-a plâns că de la bugetul de stat nu mai vin banii destinați pentru salariile profesorilor din capitală.

Tot ieri, Dodon a mai făcut o „baie de presă” (altcineva n-are cine), dezvăluind cum după ce Drăguțanu a admis ca din BEM și Banca Socială să fie furate 13 miliarde de lei și a pus la dispoziție valută pentru ca acești bani să fie convertiți și trimiși în off-shore-uri, a mai alocat ulterior alte 10 miliarde de la BNM, pentru a acoperi gaura făcută.

Sigur, Drăguțanu a acoperit gaura după ce Leancă a semnat în acest sens o dispoziție secretă, oferind garanții de stat.

Așadar, avem 13 miliarde de lei furate de-a dreptul din buzunarele noastre, plus alte zece chipurile împrumutate, dar care, aproape sigur, nu se vor mai întoarce înapoi.

În total 23 de miliarde de lei, care astăzi ar fi echivalentul a 1,15 miliarde de euro, dar peste o săptămână ar putea fi doar un miliard, sau, de ce nu?, 1,3 miliarde, la cât de fluctuant e leul nostru.

Totuși, e clar că din bugetul Moldovei, cea mai săracă țară din Europa, pur și simplu s-a furat cel puțin un miliard de euro.

Hai să facem un joc al imaginației și să vedem ce s-ar fi putut face cu acești bani în cea mai săracă țară din Europa.

Moldova – Țara cu cea mai dezvoltată infrastructură sportivă din Europa de Est.

Ca un mare amator de sport mă doare când văd că în Moldova nu există niciun stadion de fotbal cât de cât decent, o sală de sport sau un complex de tenis. Pe toate astea le-am fi putut avea însă cu un miliard de euro. Iată cum.

a. Arena Națională (fotbal). Cost – 200 de milioane de euro. Capacitate: 55 de mii de locuri (proiect „Arena Națională” București).

arena_nationala

b. Bălți Arena (fotbal, atletism). Cost – 45 de milioane de euro. Capacitate: 30 de mii de locuri (proiect „Cluj Arena”).

1329959982-lindab-romania-lucian-enache-p1100265--1000x562

c. Cahul Arena (fotbal) – cost 17,5 milioane de euro. Capacitate: 16 mii de locuri (proiect Stadionul „Petrolul”, Ploiești).

IMG_44722

d. Ungheni Arena (fotbal, atletism) – cost 70 de milioane de euro. Capacitate: 40 de mii de locuri (proiect „Stadionul din Harkov”).

Metalist_Stadium1

e. Sala Polivalentă Națională (baschet, handbal, volei, gimnastică, box, etc). Cost – 70 de milioane de euro. Capacitate: 25 de mii de locuri (proiect „Belgrad Arena”).

partizan-belgrad-arena

f. Sala Polivalentă Ungheni (baschet, handbal, volei, gimnastică, etc). Cost – 25 de milioane de euro. Capacitate: 12.500 de locuri (proiect „Siemens Arena”, Vilnius).

86a249c0-5331-4164-a7ab-0fb20c396c5c_big

g. Patinoarul Național (hochei, patinaj). Cost – 220 de milioane de euro. Capacitate – 12.000 de locuri (proiect „Bolshoy Ice Dome”, Soci).

An aerial view from a helicopter shows the "Bolshoy" Ice Dome at the Olympic Park in the Adler district of the Black Sea resort city of Sochi

h. Patinoarul Bălți (hochei, patinaj). Cost – 30 de milioane de euro. Capacitate: 7 mii de locuri (proiect „Shayba Arena”, Soci).

Shayba Arena1

i. 7 Săli polivalente, la Bălți, Cahul, Comrat, Edineț, Tighina, Orhei și Soroca. Cost – 7 x 17 milioane de euro, în total 110 milioane de euro. (proiect Sala Polivalentă din Cluj).

antrenament-u-bt-cluj-polivalenta2

j. Chișinău Aquatic Center (natație, polo). Cost – 120 de milioane de euro. Capacitate: 11.000 de locuri (proiect „Atena Aquatic Center”).

1024px-Athens_Indoor_Olympic_Aquatic_Center

k. Bălți Aquatic Center (natație, polo). Cost – 12 milioane de euro. Capacitate: 2.000 de locuri (proiect „Debrecen Swimming Pool Complex”, Ungaria).

47178120229121632_debreceni_sportuszoda

l. Arenele BNM Chișinău (11 arene de tenis). Cost – 65 de milioane de euro. Capacitate maximă: 5.000 de locuri (proiect „Arenele BNR” București).

poze Iphone 870

Toate aceste arene, după cum vedeți, sunt absolut reale, se regăsesc toate în Europa de Est și împreună au costat sub un miliard de euro.

Pe aceste arene/complexe sportive s-au jucat, printre multe altele, o finală de Europa League (2012) ,  Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, Jocurile Olimpice din 2012, de la Soci, Campionatul European de fotbal (2012), Campionatul European de natație, Campionate Europene de handbal și baschet, finale de Euroliga de baschet, turnee ATP de tenis, meciuri de UEFA Champions League și UEFA Europa League, toate competiții sportive de cel mai înalt nivel.

A fost nevoie să fac incursiuni prin România, Rusia, Ucraina, Ungaria, Grecia, Lituania și Serbia pentru a le aduna pe toate, deoarece niciun stat est-european (nici măcar Rusia) nu are o astfel de infrastructură sportivă.

Iar banii cu care aceste „bijuterii” ar fi putut fi construite au fost furați în doar câteva săptămâni din buzunarele noastre, ale moldovenilor – cetățenii celei mai sărace țări din Europa.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...