Diaspora, nemulțumită de acțiunile AME: „Sfidează grosolan interesele cetățenilor”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetățenii moldoveni din diaspora sunt nemulțumiți de faptul că partidele care au trecut pragul electoral la 30 noiembrie 2014, și s-au angajat să continue parcursul de integrare europeană, destramă acest obiectiv, „doar din cauza faptului că nu își pot satisface interesele personale, care includ, printre altele, controlul din umbră al justiției și al instituțiilor de drept”.

În acest sens, 14 asociații ale diasporei moldovenești din țări membre ale UE au lansat un mesaj către partidele politice de la Chișinău. Vedeți mai jos mesajul integral și cerințele semnatarilor:

Noi, reprezentanții diasporei originare din Republica Moldova și ai asociațiilor de cetățeni ai Republicii Moldova plecați peste hotare, ne exprimăm solidaritatea cu petiția înaintată de către „Tinerii Moldovei” partidelor pro-europene. La alegerile din 30 noiembrie, cetățenii și-au dat votul pentru continuarea parcursului de integrare europeană, prin perpetuarea AIE. În schimb, partidele componente ale acestei alianțe au decis să o destrame, doar din cauza faptului că nu își pot satisface interesele personale, care includ, printre altele, controlul din umbră al justiției și al instituțiilor de drept.

De asemenea, ne exprimăm indignarea față de tentativele de cooptare a PCRM și solicitarea sprijinului lor în formarea noii coaliții de guvernare; PCRM va rămâne în memoria colectivă a multor persoane din Republica Moldova ca cei care au ordonat abuzul împotriva cetățenilor din aprilie 2009, iar persoanele responsabile au scăpat nepedepsite până în ziua de astăzi.

Considerăm că ultimele acțiuni ale deputaților aleși în Parlamentul Republicii Moldova au constituit o sfidare grosolană a intereselor cetățenești. Anume din cauza unor astfel de acțiuni și atitudini ai conducerii Republicii Moldova din trecut, ne-am simțit nevoiți să emigrăm. Intelectualitatea din diaspora ar putea reprezenta o resursă valoroasă în dezvoltarea Republicii Moldova, însă ea nu poate să contribuie eficient în momentul în care întâmpină o abordare plutocratică din partea guvernării. Pentru a recăpăta încrederea cetățenilor și a diasporei, partidele pro-europene trebuie necondiționat să asigure următoarele:

1. Depolitizarea organelor de drept prin invitarea unor experți din afara Republicii Moldova la conducerea acestor instituții.
2. Asigurarea gestionării transparente a bugetului RM și a granturilor din străinătate, iarăși prin invitarea experților străini în funcțiile-cheie relevante, urmând exemplul Ucrainei.
3. Demararea unor investigații transparente ale concesionărilor întreprinderilor de stat din perioada 2010-2014, cu tragerea la răspundere a tuturor celor găsiți vinovați de fraudă și de încălcarea legislației curente.
4. Continuarea asumată și necondiționată a integrării în Uniunea Europeană și depunerea cererii de aderare până la sfârșitul anului 2015.
5. Asigurarea rapidă, fără tergiversări, a interconectării energetice dintre Republica Moldova și România.
6. Demonopolizarea mass-media; adoptarea legii privind transparența în audiovizual și reglementarea echilibrată a canalelor rusești în Republica Moldova;
7. Adoptarea de urgenta a Legii Lustrației.
8. Introducerea votului electronic și/sau a votului prin corespondență, pentru a le asigura celor din diaspora posibilitatea participării la vot.
9. Neadmiterea oricărei asocieri dintre PCRM (partid ce promovează o ideologie interzisă prin lege) și actul de guvernare.

11 februarie 2015

Semnat:

Asociația Dacia, Roma, Italia (reprezentant Tatiana Ciobanu);

Clubul Liberal Paris, Franta — Vasile Calmațui;

Asociația de promovare socio-culturală moldo-italiană „DOR”, Italia — Alexandru Cazacu;

Asociația Moldo-Britanică pentru Cultura si Dezvoltare VATRA, UK — Tamara Schiopu;

Asociația Moldo-Italiană pentru Colaborare si Integrare AMICI din Veneția, Italia — Iurie Bojonca;

Comunitatea Basarabenilor din Irlanda „Moldova Vision” — Serghei Petrovschi;

Asociația LaParis, Franța — Alexandru Levițchi;

Asociația „Moldova Modernă” din Portogruaro, Veneția, Italia. — Galina Minchevici;

Asociația Moldovenilor din Marea Britanie — Antonela Maioru;

Asociația Moldo-Elenă „Orfeu” din Atena, Grecia — Veaceslav Schimbov;

Asociația Daco-Romanii (Paris, Franța) – Nicolae Dragomir;

Asociația femeilor originare din R. Moldova în Franța (Paris, Franța) – Svetlana Postolachi;

Asociația NeoDacii (Strasbourg, Franța) – Gheorghe Bobeică;

Comunitatea moldovenilor din Frankfurt pe Main „Moldova Noastră” – Tatiana Buruiană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...