De ce Plahotniuc vrea să demonstreze că nu se teme de anticipate

by Genko Genko

Plahotniuc a devenit din nou activ pe Facebook. Aseară a postat un un mesaj prin care a vrut să demonstreze că el nu se teme absolut deloc de alegeri anticipate.

Și-a început mesajul încercând să transmită asta și l-a încheiat la fel. Am remarcat chiar ceva disperare în încercarea sa de a demonstra că nu-i este frică de ceea ce solicită cetățenii.

De altfel, disperarea lui Plahotniuc capătă cote tot mai mari. După ce a încercat absolut fără nicio șansă să zădărnicească protestul de duminică, Al Capone de Grozești privește de data asta chiar el, cu groază, conotația pe care o capătă manifestația din centrul capitalei.

Prin mesajul de ieri, Plahotniuc a vrut să transmită două idei cheie:

1. Eu sunt tare, controlez în continuare instituțiile și nu mă tem de anticipate. Cu Procuratura, justiția, CEC și CCA pe care le controlez, nu am nicio problemă.

2. Dacă vor fi anticipate vor veni prorușii. Dar ei vor avea nevoie de mine pentru a face alianță de guvernare, așa că tot eu voi conduce.

Dar lucrurile stau puțin diferit:

1. Imaginea lui Plahotniuc în Moldova, de tip mare și indestructibil, începe să se clatine tot mai mult. În asemenea clipe trebuie să dai cât mai multe semnale că ții situația sub control. Plahotniuc încearcă să imite acțiunile unui „don” sicilian, doar că el rămâne doar un „șmecheraș” moldovean.

2. Prorușii rămân în minoritate în Republica Moldova. Alegeri în urma unui Oraș a Demnității de câteva luni ar sensibiliza din nou tinerii și partea activă proeuropeană a societății, care ar vota masiv pentru o forță veritabilă pro-occidentală. Plahotniuc nu are nicio șansă de a păstra puterea cu o coaliție prorusă, chiar dacă e într-o alianță tot mai deschisă cu Usatîi. O astfel de coaliție nu va fi posibilă.

Pericolele:

1. O precipitare a anticipatelor. Fără ca CEC, CCA, CNA și Procuratura să fie luate de sub controlul lui Plahotniuc, orice alegeri sunt pierdute din start. În schimb, cu aceste instituții libere, Plahotniuc va fi lipsit de toate metodele sale care i-au adus rezultatul de la 30 noiembrie:

a. Falsificarea alegerilor direct, prin intermediul CEC. Exemplele cu listele electorale sau ne-excluderea PD din cursa electorală pentru concertele de milioane transmise de Prime.

b. Cu 5 frecvențe TV naționale manipularea va continua în același ritm pe care-l vedem astăzi.

c. CNA și Procuratura pot fabrica oricând dosare, care cu ajutorul CEC să ducă la excluderea oricărui concurent electoral pe care-l avem astăzi.

2. O dreaptă segmentată. În acest moment nu există o forță veritabilă proeuropeană. La constituirea ei trebuie de purces cât mai rapid.

În concluzie, alegerile anticipate sunt cea mai bună soluție pentru situația de astăzi. Ele însă trebuie să se petreacă doar în anumite condiții.

Alex Cozer

Plahotniuc, disperatule, dacă tot vrei să demonstrezi că nu te temi de anticipate, vino în Orașul Demnității și spune-le asta cetățenilor, ca să nu mai înghețe lumea aici. Singur, fără bodyguarzi.

CITIȚI ȘI...