De ce îi primeşte Germania cu braţele deschise pe refugiaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Spre deosebire de alte state europene care încearcă să îi oprească pe refugiaţi la graniţe, germanii îi primesc cu braţele deschise, un posibil motiv fiind şi faptul că mulţi dintre ai au fost la rândul lor transfugi, în timpul comunismului.

Cel puţin aşa argumentează autorul unui editorial publicat în The Telegraph, în care se precizează încă de la început că în timp ce Marea Britanie blochează accesul imigranţilor prin eurotunelul din Canalul Mânecii, iar poliţia cehă îi aşteaptă cu arma în mână, germanii îi primesc cu ursuleţi de pluş şi se învoiesc de la serviciu pentru a merge în gările unde sosesc garniturile de tren şi a le oferi mâncare şi haine.

Familii din toată ţara şi-au arătat disponibilitatea de a-i găzdui pe refugiaţi până când toate documentele pentru azil sunt gata, iar asta poate dura şi câteva luni.

În timp ce politicienii britanici se contrazic atunci când se pune problema primirii a încă 10.000 de azilanţi, Germania a anunţat că va găzdui 800.000 doar în acest an, şi chiar mai mulţi dacă va fi nevoie, remarcă autorul articolului citat.

Angela Merkel, care în urmă cu câteva săptămâni era „omul rău”, atunci când se dezbătea criza datoriilor Greciei, dintr-o dată a devenit purtătorul de cuvânt al continentului în privinţa compasiunii umane.

În replică, imigranţii strigă la unison: „Iubim Germania!”, iar sirienii postează pe Facebook imaginea cancelarului, cu mesajul „Te iubim!” scris în limba germană.

Pentru a înţelege atitudinea diferită a germanilor faţă de imigranţi, trebuie să privim în istorie şi să ne amintim că mulţi dintre ei au fost la rândul lor refugiaţi.

Încă sunt vii în memorie imaginile a zeci de mii de refugiaţi din Germania de Est care încercau să fugă în Germania Federală prin Ungaria, deghizaţi în turişti. Atunci, Ungaria nu a blocat trenurile, ca acum, dimpotrivă, a deschis graniţele către Austria, pentru a le permite accesul.

„Ungaria a fost cea care a înlăturat prima piatră din zidul Berlinului”, sublinia ulterior fostul cancelar german Helmut Kohl.

Autorul articolului citat rememorează numeroase momente dramatice prin care au trecut germanii din jumătatea comunistă pentru a se bucura de libertate.

Actuala criză a imigranţilor este descrisă ca fiind cea mai mare după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar între 1945 şi 1950 fosta RFG a primit 8 milioane de refugiaţi, iar fosta RDG alte 4 milioane, dinspre Polonia, Cehoslovacia, Ungaria sau URSS, mai subliniază acesta.

În opinia sa, mulţi dintre cei care îi aşteaptă cu braţele deschise pe refugiaţii sirieni sau irakieni de astăzi sunt printre cei care au trăit aceleaşi drame ca şi ei, sau urmaşii lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...