Cum să ne hidratăm corect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apă se regăseşte în corpul uman într-un procent de 70%. Luând în considerare faptul că organismul nostru elimină apă prin transpiraţie, respiraţie şi digestie, este necesar să-l hidratăm cu ajutorul lichidelor şi al alimentelor ce conţin apă.

Aşadar, pentru a ne menţine organismul în parametrii fiziologici optimi este necesară o hidratare corespunzătoare. Deşi în mod general este recomandat să bem între şase şi opt pahare de apă zilnic, această cantitate poate să difere de la persoană la persoană.

Astfel, persoanele care depun mai mult efort fizic sau cele care suferă de anumite afecţiuni pot depăşi norma zilnică de lichide menţionată mai sus. Cantitatea de apă ce trebuie consumată zilnic creşte în funcţie de diferite circumstanţe ce ţin fie de mediu, cum ar fi canicula estivală, fie de activitatea fizică depusă, în cazul persoanelor care fac sport sau de recomandările medicului, în cazul celor dornici să slăbească, dar şi a celor care au anumite probleme medicale.

Cu toate acestea, pentru alte persoane al căror metabolism este mai lent, opt pahare de apă pe zi pot fi prea multe.

Deşi apa este cea mai bună opţiune pentru a ne menţine hidrataţi, de-a lungul zilei putem consuma şi alte lichide precum: sucuri din fructe naturale, ceai, lapte, supe sau limonadă.

Sucurile naturale sunt recomandate cu cel puţin 15 minute înainte de masă. În funcţie de fructele din care sunt făcute, acestea au diverse efecte benefice asupra organismului.

Spre exemplu sucul de portocale are efect antioxidant, prevenind depunerea grăsimii pe vasele de sânge, în timp ce sucul de rodie protejează împotriva bolilor cardiace, iar cel de mere este indicat în cazuri de anemie şi demineralizare.

Ceaiurile sunt recomandate fie cu o jumătate de oră înainte de masă, fie cu o oră după ce aţi terminat de mâncat. Acestea sunt perfecte pentru înlăturarea simptomelor de gripă şi răceală, fiind de mare ajutor şi în cazul problemelor digestive. De asemenea, ceaiul negru este un bun înlocuitor al cafelei, cu un mare aport de energie pentru organism, dar fără efectele nocive ale cafelei.

Laptele este important în alimentaţie pentru conţinutul ridicat de calciu. De asemenea, un pahar de lapte cald înainte de culcare are efect calmant, asigurând un somn liniştit.

Supele contribuie la detoxifierea organismului şi la întărirea sistemului imunitar. În egală măsură acestea ajută şi la pierderea kilogramelor suplimentare. Aşadar, supele nu doar hrănesc, ci şi hidratează organismul.

Limonada pare să fie băutură-vedetă pe timp de vară. Este energizantă şi are totodată şi efect antioxidant. Îndulcită cu miere, limonada este recomandată persoanelor ce au început o dietă alimentară.

Hidratarea trebuie făcută constant. Medicii recomandă începerea unei noi zile cu un pahar de apă, pentru a ajuta organismul să-şi reintre în ritm, şi încheierea acesteia tot cu un pahar de apă, pentru a evita deshidratarea corpului în timpul somnului.

Pentru a nu te deshidrata este important să ai tot timpul la tine o sticlă cu apă, devenind chiar o obligaţie faţă de propria sănătate în timpul zilelor caniculare de vara. Aşadar, o hidratare continuă este esenţială pentru realizarea functiior vitale, apa fiind necesară tuturor proceselor organismului, de la viaţa celulară până la reacţiile biochimice din corpul uman.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...