Control inopinat la StarNet; Compania riscă să fie privată de dreptul de a activa

by Genko Genko

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDC) a efectuat la 27 februarie un control inopinat la compania StarNet, după ce a fost constatată producerea unui incident de securitate la prelucrarea datelor cu caracter personal stocate în sistemul informaţional de evidenţă a datelor cu caracter personal ce vizează abonaţii.

În rezultat, CNPDC a pornit un proces contravențional în privința StarNet, pe fapta prevăzută la art. 741 alin. (1) Cod contravenţional: nerespectarea cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea lor în cadrul sistemelor informaţionale de date cu caracter personal.

Astfel, compania ar putea fi amendată cu 10 mii de lei, iar activitatea acesteia ar putea fi sistată pe un termen de la 3 luni la un an.

În urma unui atac cibernetic asupra StarNet, în seara zilei de 26 februarie, baza de date cu caracter personal a clienților companiei a fost făcută publică pe internet.

Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin informații despre angajații companiei, contractele semnate cu clienții sau detalii despre partenerii StarNet.

Pe acest caz Procuratura Generală a inițiat o cauză penală, iar două persoane au fost reținute.

CITIȚI ȘI...