Consultări interministeriale moldo-ruse: Iată ce au discutat delegațiile celor două țări

by Genko Genko

În cadrul consultărilor interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri de astăzi, 9 iunie, a fost examinat stadiul actual al relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă şi perspectivele colaborării bilaterale în domeniile de interes reciproc.

Oficialii au abordat şi aspecte ale cooperării comercial-economice moldo-ruse, partea moldovenească pledând pentru ridicarea tuturor barierelor tehnice şi reluarea exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.

Părţile au discutat şi unele aspecte legate de semnarea Acordului de Asociere RM-UE. Cei doi viceminiştri au remarcat importanţa examinării la nivel de experţi a prevederilor Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE, în vederea depăşirii divergenţelor existente, cea de-a doua rundă de consultări fiind preconizată pentru 10-11 iunie curent, la Chişinău. În context, viceministrul Valeriu Chiveri a reiterat că prevederile Acordului de Asociere RM-UE nu sunt în contradicţie cu cele ale acordurilor semnate anterior cu Federaţia Rusă.

De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniul umanitar, în special, problema migraţiei. Partea moldovenească s-a pronunţat pentru urgentarea finalizării negocierilor pe marginea mai multor acorduri bilaterale ce reglementează interacţiunea celor două ţări în domeniul dat.

Un subiect aparte al consultărilor l-a constituit ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, a fost abordată problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

CITIȚI ȘI...