CEDO „scoate” încă 85 de mii de lei din bugetul de stat din cauza condițiilor proaste de detenție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a pierdut un nou dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Este vorba despre cazul Cristioglo vs Moldovei, în urma căruia statul a fost obligat să achite peste 3.600 de euro despăgubiri.

În anul 2011, Procuratura oraşului Comrat a pornit o urmărire penală împotriva reclamantului, fiind suspectat de comiterea unui omor, motiv pentru care ulterior, Judecătoria Comrat a emis un mandat de arest pe numele acestuia. Întrucât reclamantul a părăsit ţara, el a fost dat în căutare internaţională.

La data de 21 ianuarie 2011, la întoarcerea reclamantului în Moldova, el a fost reţinut. În ziua reţinerii reclamantul şi-a tăiat abdomenul în semn de protest. El a fost transportat de urgență la spital, unde i s-a acordat ajutor medical, după care a fost plasat în arest preventiv. Reclamantul a depus o cerere habeas corpus, însă aceasta a fost respinsă pe motiv că timp de mai mult de 10 ani el s-a sustras de la răspundere şi că ar putea iarăşi să se sustragă. Ulterior, arestul său preventiv a fost prelungit de câteva ori pe aceleaşi motive, iar plângerile sale au fost respinse.

Ultima hotărâre judecătorească în procedurile contestate de reclamant este din 18 octombrie 2011 şi a fost pronunţată de Curtea de Apel Comrat.

În toată această perioadă reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul nr.13 din Chişinău şi în Penitenciarul nr.5 din Cahul. Reclamantul a susţinut că în ambele închisori condiţiile sunt foarte proaste.

În special, el s-a plâns că celulele sunt suprapopulate şi murdare, că nu funcţionează un sistem de aerisire şi că aerul este impregnat de un miros de canalizare, că plimbările zilnice durează doar o oră şi că mâncarea este de o calitate foarte rea.

În plus, reclamantul susţine că după arest el a avut nevoie de ajutor medical de urgenţă din cauza rănii la abdomen şi a unei infecţii la ureche, însă timp de o lună de zile nu i s-a acordat nicio îngrijire medicală. În acest sens, el a prezentat mai multe documente care certifică problemele sale de sănătate.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 CEDO, notând că condițiile proaste de detenție au fost constatate pentru anii 2008, 2009 și 2010 de către Raportorul Special pentru tortură şi alte tratamente crude, inumane sau degradante precum și de către Avocatul parlamentar. Guvernul nu a prezentat probe că, au avut loc îmbunătățiri considerabile în Penitenciarul nr.13.

Curtea a acordat reclamantului 3.000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 800 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...