Când vor putea călători, fără vize, cetățenii români în SUA? Ce spune ministrul de Externe

by Genko Genko

Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit vineri, la Digi24, despre „un orizont de timp de 1-2 ani” pentru ridicarea vizelor necesare românilor care vor să călătorească în Statele Unite.

„Am avut două întâniri de lucru cu experții americani. Am avut o întâlnire în 3, în aprilie, la Bruxelles – Comisia, România și SUA – și lucrăm în continuare la punerea în aplicare a unei declarații comune care a fost adoptată de SUA si UE privind programul de implementare a ridicării vizelor pentru cele cinci țări care nu beneficiază de acest regim. E un orizont de timp de 1-2 ani”, a declarat Teodor Meleșcanu, în emisiunea „24/7”.

Guvernul Statelor Unite a adoptat relativ recent un nou chestionar pentru solicitanții de viză din întreaga lume. Aceștia trebuie să furnizeze informații personale despre ultimii 15 ani.

Regulile adoptate în 23 mai de Biroul pentru Management și Buget permit consulatelor să ceară de la cei care vor vize numerele tuturor pașapoartelor deținute anterior, mesajele în mediile sociale online din ultimii cinci ani, adresele de e-mail și numerele de telefon din aceeași perioadă și informații biografice privind ultimii 15 ani, inclusiv adresele, locurile de muncă și călătoriile.

Un oficial din Departamentul de Stat a explicat că se vor cere informații suplimentare dacă trebuie confirmată identitatea unei persoane sau pentru verificări mai riguroase legate de securitatea națională.

Măsurile sunt în concordanță cu promisiunea președintelui Donald Trump că va spori securitatea Statelor Unite și va întări controalele la frontiere. Criticii afirmă că noile chestionare sunt excesiv de dificile, vor duce la întârzieri în procesarea cererilor de viză și vor descuraja studenții și oamenii de știință care vor să intre în SUA.

Răspunsurile la întrebări sunt voluntare, dar formularele chestionarelor avertizează că refuzul de a furniza informațiile cerute poate întârzia sau împiedica procesarea cererilor de viză.

Cetățenii români vor putea călători de la 1 decembrie, fără vize, în Canada.

CITIȚI ȘI...