BNM ia măsuri de redresare a leului: Rata de bază, majorată cu 5 puncte procentuale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Națională a Moldovei a decis marți să majoreze rata de bază de la 8,5% la 13,5%, pentru a încerca să stopeze deprecierea masivă a leului în raport cu valutele de referință.

Aceasta este a treia astfel de decizie din ultimele două luni, după ce la începutul lunii decembrie a anului trecut, rata era de 3,5%.

„Această majorare de pană la 13,5% ar putea fi ineficientă, ar putea spune unii. BNM ia decizii în funcţie de circumstanţe. Lucrurile s-au precipitat pe piaţa valutară în ultimele zile. Credem că azi e momentul oportun. Prin această măsură urmărim scumpirea leilor. Băncile ar trebui să accelereze procesul de majorare a ratelor dobânzilor în lei la depozite şi credite. Majorarea dobânzilor la depozite va încuraja economisirea în lei şi va descuraja migrarea la depozitele în valută”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, guvernatorul BNM a reiterat poziția anterioară, considerând că de vină pentru deprecierea leului este, în mare parte, situația din Federația Rusă, care a dus la micșorarea remitențelor, dar și la reducerea exporturilor către această țară.

Totodată, el nu a exclus și că situația de la cele trei bănci aflate sub administrare specială, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a avut o influenţă asupra cursului valutar, dar într-o proporție mai mică.

Pentru astăzi, BNM a stabilit un curs valutar de 22,37 lei pentru un euro și 19,59 lei pentru un dolar american. Casele de schimb valutar afișează în schimb, la cumpărare, un curs de 24,5 lei pentru euro și 29,9 lei la vânzare.

Dolarul american este cumpărat cu 22 de lei și poate și poate fi vândut chiar și cu 26 de lei.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 3,98 lei față de dolar și cu 3,38 lei față de euro. În procente, asta ar echivala cu o depreciere de peste 25% față de dolarul american și 17% față de euro.

În ultimele 12 luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 50% față de dolarul american și cu 25% față de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...