BCE va injecta din 9 martie 1.100 miliarde euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei

by Genko Genko

Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa în 9 martie noul său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Reuters.

BCE va achiziţiona obligaţiuni suverane cel puţin până în septembrie 2016.

„Vom începe în 9 martie achiziţionarea de obligaţiuni denominate în euro de pe piaţa secundară. De asemenea, vom continua cumpărarea de obligaţiuni ipotecare şi de obligaţiuni garantate cu active, program demarat la începutul acestui an”, a afirmat joi preşedintele BCE, Mario Draghi.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a confirmat în 22 ianuarie lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Pe fondul acestor acțiuni, euro a atins cea mai mică cotație din ultimii 12 ani. Un euro a ajuns joi după-amiază să valoreze 1,102 dolari americani.

CITIȚI ȘI...