Avion prăbușit în Taiwan: Zece piloţi, suspendaţi pentru că nu au trecut testul în cazul opririi motorului

by Genko Genko

Zece piloţi ai companiei aeriene TransAsia au fost suspendaţi, după ce nu au reuşit să treacă testele privind măsurile care trebuie luate în cazul opririi motorului avionului, relatează The Independent.

Testele au fost efectuate în urma prăbuşirii unui avion ATR 72-600 al companiei TransAsia într-un râu din Taipei, la 4 februarie, după ce unul dintre motoarele aparatului s-a defectat imediat după decolare, iar celălalt motor a fost oprit din greşeală de piloţi, probabil în timp ce încercau să remedieze avaria.

Autoritatea de reglementare în domeniul aviaţiei din Taiwan a anunţat că zece dintre cei 49 de piloţi pe avioane ATR ai companiei TransAsia au picat testele orale privind măsurile care trebuie luate în cazul opririi motorului avionului. Alţi 19 piloţi nu au efectuat testul, fie pentru că sunt bolnavi, fie pentru că nu se află în Taiwan, a precizat Autoritatea pentru Aviaţie Civilă (CAA).

Guvernul taiwanez a ordonat tuturor companiilor aeriene să revizuiască protocoalele de siguranţă, iar cei 29 de piloţi care nu au efectuat sau nu au trecut testul au fost suspendaţi, potrivit Reuters.

Directorul companiei TransAsia, Peter Chen, a condamnat rezultatele testelor şi a anunţat că societatea va îmbunătăţi antrenamentul piloţilor.

Cel puţin 42 de persoane, din cei 58 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, au murit în urma prăbuşirii avionului ATR 72-600 al companiei TransAsia într-un râu din Taipei, în timp ce 15 persoane au supravieţuit.

Potrivit datelor preliminare, unul dintre motoarele cu elice ale avionului s-a oprit la un minut după decolare. Anchetatorii cred că motorul avionului funcţiona, însă la o putere necorespunzătoare, din cauza scăderii presiunii uleiului. Imediat după defectarea motorului din dreapta, piloţii au oprit, din greşeală, şi celălalt motor. Este posibil ca piloţii să fi oprit din greşeală motorul stâng al avionului în încercarea de repornire a motorului drept, cel care se defectase.

Acesta a fost al cincilea avion al companiei TransAsia şi al doilea de tip ATR care s-a prăbuşit începând din 1995.

CITIȚI ȘI...