Atac fără precedent la Apple: Modul ingenios de operare al unor hackeri periculoşi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apple a îndepărtat din magazinul App Store mai multe aplicaţii care au fost infectate cu malware, după un atac fără precedent în istoria companiei.

Hackerii au acţionat într-un mod inteligent, remarcă The Verge.

Ei au creat o replică a programului Xcode, folosit de dezvoltatori pentru a realiza aplicaţii pentru sistemul de operare al Apple, iOS. Ulterior, au reuşit să păcălească programatorii că versiunea lor e cea originală.

În consecinţă, toate aplicaţiile dezvoltate pe baza programului-fantomă au fost infectate cu malware, iar acesta s-a răspândit în toate dispozitivele pe care au fost instalate aplicaţiile periculoase.

Virusul a strâns informaţii despre utilizatori, precum parole şi alte date de acces, care au fost trimise la serverele controlate de hackeri, informează BBC News.

Firma de securitate cibernetică Palo Alto Networks, care a analizat malware-ul supranumit XcodeGhost, a transmis că hackerii erau capabili să trimită alerte false prin care să îi păcălească pe utilizatori să le dezvăluie informaţii personale, dar şi să copieze date de autentificare.

„Am îndepărtat aplicaţiile din App Store de care am aflat că au fost realizate pe baza acestui program contrafăcut”, a transmis purtătorul de cuvânt al Apple, Christine Monaghan, pentru Reuters.

„Colaborăm cu dezvoltatorii pentru a fi siguri că folosesc varianta adevărată a Xcode pentru a-şi reconstrui aplicaţiile”, a adăugat reprezentantul companiei americane.

În total, 39 de aplicaţii au fost îndepărtate, printre care se numără aplicaţia de mesagerie WeChat, extrem de populară în China, care are peste 600 de milioane de utilizatori. În fapt, atacul a vizat aproape în exclusivitate utilizatorii de iPhone şi Mac din ţara asiatică.

Până acum, sistemul de operare iOS de la Apple nu a avut multe breşe de securitate grave, spre deosebire de Android de la Google.

Tocmai de aceea hackerii au fost destul de ingenioşi în a păcăli dezvoltatorii de aplicaţii, pe de o parte, pe care i-au făcut să creadă că programul lor e cel corect, iar pe de altă parte, au reuşit să treacă şi de „filtrul” Apple – sistemul de control al aplicaţiilor, care de obicei identifică majoritatea problemelor.

Compania americană a recunoscut că e prima breşă de securitate majoră a sistemului său de operare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...