Apă Canal le cere utilizatorilor să asigure protejarea contoarelor de apă contra înghețului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În contextul temperaturilor destul de joase de până la minus 17 grade Celsius, care sunt prognozate pentru sfârșitul acestei săptămâni, specialiștii furnizorului de apă vin cu un apel către consumatori.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” îi îndeamnă pe toţi utilizatorii de apă potabilă să protejeze căminele de apometru (branşamentele) şi subsolurile blocurilor contra îngheţului, iar gestionarii să termoizoleze regulamentar gurile de acces la revizii, reţelele interioare de canalizare şi branşamentele.

Consumatorii, de comun acord cu gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei, şi stării de curăţenie a căminului de branşament, a contorului de apă la locul de montaj şi a vanelor ce echipează branşamentul.

Pentru evitarea unor avarii precum şi a unor cheltuieli inutile, S.A. „Apă-Canal Chişinău” protejază contoarele de apă rece prin izolarea cu materiale speciale a branşamentelor şi a apometrului, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul eate foarte bine ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să păstreze aceste bunuri.

În cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, există posibilitatea de îngheţ, mai ales pe timp de noapte, când consumul este mai mic.

Amintim că, în iarna anului 2012 în mun. Chișinău au înghețat peste 2000 de branșamente din cauza faptului că, conductele nu au fost pozate corect și nu au fost protejate.

În această ordine de idei, menţionăm în mod deosebit că, potrivit pct. 6.2.2. din „Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din municipiul Chişinău”, hotarul de delimitare al reţelelor în fondul locativ (cu excepţia fondului locativ departamental) pentru reţelele de alimentare cu apă este peretele exterior al casei de locuit, iar pentru reţelele de canalizare – primul cămin de vizitare al racordului de canalizare.

În cazul montării contorului în interiorul casei de locuit, limita răspunderii de exploatare a consumatorului se stabileşte la hotarul de delimitare al reţelelor, iar în cazul amplasării contorului în căminul de vizitare (în afara casei) – la peretele exte¬rior al acestui cămin.

Independent.md amintește că periodic, pe timp de iarnă, în Chișinău țevile de furnizare a apei îngheață. Cea mai dramatică situație de acest fel a avut loc în 2012, când în capitală și suburbii zeci de mii de consumatori au avut de suferit din această cauză.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...