Andi Cristea: „Nu mai merg cosmetizările, vrem rezultate concrete din partea Chișinăului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul roman, Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, spune că la Chişinău lipseşte voinţa reală de a realiza reforme, îmsă, atât UE cât și România așteaptă soluțiile reale pentru redresarea situației din țară, ci nu „cosmetizările”.

„România poate face un lobby eficient la Bruxelles pentru Republica Moldova cu condiția ca la Chișinău să se înțeleagă că nu mai merg cosmetizările ci doar soluțiile reale. Fără o gândire pe termen lung și o stabilitate concretă, ma tem că acest lucru rămâne doar la stadiul de deziderat. Republica Moldova are un viitor comun cu România în Uniunea Europeană, însă toți partenerii externi, inclusiv România, așteaptă rezultate concrete și măsuri coerente din partea Chișinăului”, a spus Cristea în cadrul unui interviu pentru intervio.ro.

Totodată, europarlamentarul spune că la Chișinău există „valențe duale”, atunci când vorbește de atitudinea elitelor din Republica Moldova vis-à-vis de parcursul European.

„Este o atitudine cu valențe duale. La nivelul discursului lucrurile sunt mai clare, vectorul vestic este asumat public. La nivelul acțiunilor concrete, lucrurile sunt nuanțate. Real-politik-ul local are încă întâietate. Important e să fie depășite proiecțiilor înșelătoare că poți face parte din două sisteme, să folosești metafora podului, a bunelor legături cu toată lumea. Cu toții ne dorim bune legături cu ceilalți, la nivel de principiu general, aici este schepsisul, nu poți să îți asumi și să implementezi dezvoltarea de tip european atâta vreme cât păstrezi modalitățile de lucru, modurile de raportare la ce se întâmplă în societate specifice celuilalt sistem”, a mai spus europarlamentarul.

Cristea spune însă că Republica Moldova are avantajul că poate învăța din experiența României la capitolul reforme pre-aderare și parcurs european.

„Atâta timp cât Chișinăul se arată dispus să învețe, să aplice și să muncească, Bucureștiul va fi un partener de nădejde. Bucureștiul poate face mereu mai mult pentru Republica Moldova, dar e important ca și la Chișinău să ne solicite ajutorul, să se arate bună-credință în acțiune, și să existe coordonare optimă pe palierele de interes comun”, a mai spus Andi cristea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...