Ambasadorul SUA la OSCE: La Chișinău se protestează față de felul în care a fost guvernată țara

by Genko Genko

Protestele de la Chișinău sunt cauzate de felul în care a fost guvernată țara, este de părere ambasadorul Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Daniel Baer.

Potrivit ambasadorului, principala cauză a protestului este dispariția din sistemul bancar a unei importante sume de bani.

„Ceea despre ce vorbesc oamenii acum este dispariția unei sume mari de bani, iar pentru mulți dispariția acestor bani s-a cristalizat în nemulțumirea față de o politică pe care oamenii o consideră coruptă și nu în interesul cetățenilor de rând. Eu cred că, ideea unui viitor european este atractivă pentru Moldova inclusiv pentru că implică un viitor cu instituții democratice de încredere, care nu fură din buzunarul oamenilor și care servesc cetățeanul, un viitor în care oamenii își pot realiza potențialul într-o societate care este guvernată de instituții solide ale statului de drept. Nu trebuie să se creadă că aceste proteste au venit din senin sau că nu sunt parte a unei discuții mai largi. Aceasta este o discuție curentă și un proces politic în Moldova, unde există o aspirație puternică pentru un viitor european”, a spus ambasadorul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia lui Baer, protestul de la Chișinău este unul proeuropean.

​„Bănuiesc că oamenii de la Chișinău, care protestează în stradă, protestează din aceleași motive cu ale oamenilor care au protestat la Kiev sau în orașele Statelor Unite cu diferite ocazii în trecut. Oamenii ies în stradă când se satură de ceva. Cred că acest ceva trebuie privit în primul rând în context local: nu este un protest geopolitic, ci este un protest cauzat de felul cum le este guvernată țara și de dorința să vadă altceva”, a menționat ambasadorul.

CITIȚI ȘI...