Al-Qaida nu mai este cea mai periculoasă mișcare teroristă din lume; Cine i-a luat locul

by Genko Genko

Gruparea Stat Islamic a depăşit al-Qaida, devenind principala mişcare extremistă la nivel global, a declarat Nick Rasmussen, directorul adjunct al Centrului american pentru combaterea terorismului, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Rasmussen a afirmat în faţa Comisiei Senatului american pentru Securitate Internă şi Afaceri guvernamentale că gruparea Stat Islamic a depăşit al-Qaida ca lider al mişcărilor extremiste violente la nivel global, precizând că organizaţia are acces la un număr mare de potenţiali recruţi din statele occidentale. Gruparea Stat Islamic este cunoscută pentru folosirea reţelelor de socializare în vederea recrutării de noi adepţi.

El a adăugat că experţii americani în combaterea terorismului consideră în continuare gruparea yemenită Al-Qaida din Peninsula Arabă (AQPA) drept o ameninţare, din cauza interesului manifestat de aceasta pentru atacarea Statelor Untie şi a avioanelor.

Directorul FBI, James Comey, a declarat de asemenea în faţa Comisiei că anchetatorii americani sunt la curent cu prezenţa în Statele Unite a multor presupuşi militanţi islamişti.

Comey a precizat că anchetatorii au urmărit „zeci de persoane în SUA 24 de ore pe zi, şapte zile pe sâptămână” pe parcursul verii şi au reuşit să le anihileze. El a adăugat că recruţii grupării Stat Islamic din SUA sunt din ce în ce mai tineri şi tot mai multe femei şi fete încearcă să se alăture organizaţiei militante. El a subliniat că militanţii folosesc sisteme criptate de comunicare pentru a nu fi detectaţi.

Comey a mai spus că administraţia americană şi-a îmbunătăţit metodele de verificare a refugiaţilor din alte ţări, pentru a se asigura că nu prezintă riscuri teroriste sau de altă natură pentru Statele Unite, dar a apreciat că întotdeauna există riscuri asociate cu primirea imigranţilor din ţări afectate de tulburări.

Adminstraţia preşedintelui american, Barack Obama, a anunţat luna trecută că va mări numărul imigranţilor care vor fi primiţi în SUA în următorii doi ani. Printre aceştia vor figura mulţi refugiaţi din Siria, unde gruparea Stat Islamic controlează aproximativ o jumătate din teritoriu.

CITIȚI ȘI...