AFP: Rusia, neputincioasă în fața focului care a cuprins taigaua siberiană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Incendii gigantice de vegetație devastează de câteva săptămâni taigaua siberiană acoperind cu fum gros Lacul Baikal, cea mai mare rezervă naturală de apă dulce de pe planetă, amenințând sănătatea populației locale, informează AFP.

Fenomenul, care a început în luna aprilie, s-a înrăutățit în această săptămână cu peste 2.000 km pătrați de păduri fumegând, adică de patru ori mai mult decât acum o lună, a anunțat agenția federală a pădurilor într-un comunicat.

Regiunea cea mai afectată este Buriatia din Siberia, unde 36 de incendii distrug în prezent circa 1500 km pătrați de taiga, zonă mai mult decât dublă decât cea distrusă de foc în California de la începutul anului, relatează Agerpres.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al avanpostului din Buriatia al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, Radna Podpruguina, incriminează sosirea unui val de căldură asociat cu vânturi puternice însă a refuzat să avanseze o dată pentru rezolvarea problemei, spre deosebire de ministrul rus pentru situații de urgență, Vladimir Pușkov, care a promis la jumătatea lunii august că incendiile vor fi stinse în câteva zile, remarcă AFP.

Aceste incendii au fost cauzate de mai mulți factori, spune purtătorul de cuvânt al serviciului forestier din Buriatia, Aleksandra Iegorieva. Chiar dacă vremea caldă și uscată este o explicație, incendiile sunt, de asemenea, rezultatul lipsei de conformitate cu normele de prevenție instituite de către autorități. Unii fermieri din zonă își ard deșeurile în mijlocul câmpurilor, provocând declanșarea unor incendii ce pot ajunge incontrolabile.

În aprilie, 34 de persoane au murit în sudul Siberiei din cauza incendiilor forestiere cauzate de imprudența fermierilor, iar sute de oameni au rămas fără adăpost.

Potrivit lui Grigori Kukșin, șeful programului împotriva incendiilor al biroului rus al Greenpeace, incendiile au fost deosebit de extinse deoarece autoritățile locale și municipale nu au reacționat destul de repede. „Tot ce putem face este să așteptăm ploaia și să protejăm oamenii”, a spus acesta.

În 2013, președintele rus Vladimir Putin criticase guvernul regional pentru neglijarea măsurilor federale anti-incendiu. El criticase, de asemenea, „dogmatismul și corupția” din sectorul forestier și solicitase restructurarea acestuia.

Rusia a fost lovită și în vara anului 2010 de incendii de pădure cauzate de căldura fără precedent, mai ales în partea sa europeană, în regiunea Moscovei, înregistrându-se atunci, în doua luni, 11.000 de decese suplimentare din cauza fumului, mai notează AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...