Leul se prăbușește; Streleț cere „măsuri” de la BNM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe fondul crizei bancare, leul moldovenesc a atins cea mai joasă cotație din ultimele șapte luni. Premierul Valeriu Streleţ a cerut, miercuri, Băncii Naționale a Moldovei să ia „toate măsurile necesare” pentru a opri deprecierea masivă a leului moldovenesc.

„Banca Națională trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ţine situaţia sub control şi a împiedica deprecierea puternică a leului moldovenesc”, a declarat Streleţ.

Totodată, premierul și-a exprimat speranța că situaţia de pe piaţa monetară se va schimba după 6 octombrie, când ar urma să fie semnat un acord cu FMI.

„Sper că situația se va schimba după 6 octombrie, când sperăm că vom semna memorandumul de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional”, a adăugat premierul, citat de Reuters.

Sursa scrie că, pe fondul crizei bancare, generată de furtul miliardului de dolari, moldovenii au organizat la Chișinău cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani.

Demonstranții s-au adunat duminică, 6 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a cere demisia președintelui, Nicolae Timofti, alegeri anticipate și pedepsirea celor care se fac responsabili pentru deturnare de fonduri pe scară largă. Protestele din centrul Chișinăului continuă și astăzi, în ceea ce numesc manifestanții – „Orașul Demnității”.

Pentru vineri, 18 septembrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 22,5 lei pentru un euro și de 19,86 lei pentru un dolar american. Leul se depreciază astfel cu 45 de bani în raport cu moneda unică europeană și cu 21 de bani față de dolarul american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...