300 de avocați, trași pe sfoară; Cât i-a costat ca să ajungă în Cartea de Onoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 300 de apărători au fost traşi pe sfoară de niște persoane care, pretinzând că reprezentantă o firmă, le-au promis că-i includ în aşa-numita carte de onoare a avocaţilor, în schimbul a câteva mii de lei de fiecare, potrivit unei investigații, scrie anticoruptie.md.

Alături de fosta şi actuala conducere a Uniunii Avocaţilor, în paginile albumului au ajuns şi persoane controversate, ceea ce a nemulţumit breasla.

Potrivit investigației, cazul a ajuns în vizorul oamenilor legii. În timp ce autorul schemei este căutat de Poliţie, şefii de la Uniune neagă orice implicare.

„În paginile cărţii au ajuns nume notorii în domeniu, dar şi mai multe persoane cu trecut controversat. Printre acestea este şi avocatul-vedetă Valerian Mânzat, cunoscut pentru luxul cu care se laudă şi condamnat în luna mai la închisoare pentru înscenarea unui accident rutier. Şi Eduard Revenco, decanul Baroului de Avocaţi Bălţi, apare în lucrare. Acesta a fost condamnat şi amendat anul trecut pentru trafic de influenţă. Tot aici îl găsim pe Gheorghe Avornic, membru al Consilului Superior al Magistraturii, şi deţinător al mai multor afaceri în România, despre care presa a scris de mai multe ori, colegul acestuia de la CSM Teodor Cârnaţ, care a adunat o avere frumoasă de pe urma mai multor afaceri imobiliare, Raisa Apolschii, deputată PD, liderul PL Mihai Ghimpu”, potrivit sursei citate.

Avocații califică situaţia drept „un proiect de business”, dat fiind faptul că autorii au cerut 2.000 de lei de la cei care doresc să apară în carte.

Valerian Mânzat a achitat însă 2.200 de lei. El spune că a fost telefonat de un anumit Ion, care s-a prezentat ca fiind din partea lui Gheorghe Amihalachioaie. „I-am dat leuţii şi atât”, spune el.

Abumul, de altfel, are pe copertă logoul Uniunii Avocaţilor. La scurt timp după ce în public au apărut discuţii despre credibilitatea culegerii, instituţia a scris pe site-ul său că „este în afara oricăror acţiuni de editare a aşa-numitei cărţi de onoare”.

Investigația completă poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...