Ziua Mondială a Libertății Presei – RSF a lansat clipul „#FightFakeNews”

Ziua Mondială a Libertății Presei – RSF a lansat clipul „#FightFakeNews”

Organizația Reporters Sans Frontieres (RSF) a lansat joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, o campanie de comunicare pentru a lupta împotriva dezinformării, ce include un clip intitulat „#FightFakeNews”, informează site-ul oficial al acestei organizații.

Lupta contra dezinformării reprezintă una dintre mizele majore ale acţiunilor de apărare a jurnalismului. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, celebrată în fiecare an pe 3 mai, RSF a lansat un clip care îndeamnă la mobilizare contra ştirilor false („fake news”), intitulat „#FightFakeNews”. Realizat de agenţia BETC, acest spot prezintă în paralel ravagiile umane provocate de contrafacerea produselor industriale şi farmaceutice şi ravagiile politice ale „contrafacerii” informaţiei. Spre deosebire de contrafacerile clasice, ale căror consecinţe asupra sănătăţii şi mediului sunt vizibile şi măsurabile, fenomenul „fake news” subminează fundamentele democraţiei.

„Conţinuturile produse într-o manieră riguroasă şi onestă au tot mai mult de suferit din cauza concurenţei neloiale a conţinuturilor sponsorizate, a propagandei şi a zvonurilor”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei Reporters Sans Frontieres. „Aşa cum au confirmat mai multe studii, informaţiile false circulă mai uşor decât cele care sunt demne de încredere, din cauza prejudecăţilor cognitive ale oamenilor. Nu putem să rămânem pasivi în faţa pericolelor la care este expusă sinceritatea dezbaterii publice şi, deci, în faţa pericolelor pentru democraţie. RSF acţionează pentru a promova în mod concret libertatea, independenţa şi pluralismul jurnalismului”, a adăugat Christophe Deloire.

Această campanie creată pentru publicul larg, ce poate fi difuzată atât de posturile de televiziune, cât şi pe reţelele de socializare şi toate site-urile de pe internet care doresc să o distribuie, a fost lansată la o săptămână după publicarea de RSF a Clasamentului mondial al libertăţii presei pe 2018 şi la mai puţin de o lună după lansarea oficială a Journalism Trust Initiative, un dispozitiv de autoreglementare a mass-media, ce vizează consolidarea jurnalismului în noul ecosistem al informaţiei, propus de RSF şi partenerii săi – Agenţia France-Presse (AFP), Uniunea europeană de radio-televiziune (UER – cunoscută şi sub denumirea în limba engleză European Broadcasting Union – EBU) şi Global Editors Network (GEN).

Clipul „#FightFakeNews” este disponibil în două versiuni, care au durate de 30 respectiv 50 de secunde.

Înscrierile în Journalism Trust Initiative rămân deschise până pe 18 mai.

De asemenea, înscrierile în grupul de lucru al Centrului European de Standardizare (Centre European de Normalisation – CEN) rămân deschise până pe 18 mai 2018. Participanţii vor colabora pe durata unei perioade cuprinse între 12 şi 18 luni, cu scopul de a elabora indicatori, sub egida organismului francez de reglementare (Association Francaise de Normalisation – AFNOR) şi a echivalentului ei german, Deutsches Institut fur Normung (DIN). Prima reuniune de lucru va avea loc pe 23 mai 2018 la Paris. Grupul de lucru din cadrul CEN este prezidat de Claudio Cappon, fostul director general al radiodifuzorului public italian RAI.

0