Zi fierbinte în fața Parlamentului; Puterea aduce manifestanți din toată țara, opoziția organizează proteste

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de oameni sunt așteptați astăzi în fața Parlamentului, ziua în care legislatorii ar urma să voteze schimbarea sistemului electoral în unul mixt.

Potrivit mai multor surse, puterea va organiza o manifestație în susținerea modificării sistemului electoral, la care ar urma să participe mii de bugetari din toată țara. Mai mulți jurnaliști și activiști civici au relatat despre faptul că angajații întreprinderilor de stat vor avea liber, urmând să fie aduși în mod organizat la Chișinău.

Potrivit consilierului municipal Ilian Cașu, fostul vice-ministru de Interne, Ghenadie Cosovan, un susținător activ al actualei puteri, ar organiza manifestația în susținerea votului mixt. Acesta a și postat pe Facebook un mesaj în acest sens.

De cealaltă parte, liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Nostru și-au îndemnat simpatizanții să iasă în fața Parlamentului pentru a se opune încercării de a fi modificat sistemul de vot.

Altercații miercuri seară

De altfel, miercuri seară deja au avut loc altercații între forțele de ordine și mai mulți protestatari, în marea lor parte activiști ai Partidului Nostru. Doi manifestanți au fost reținuți, ei fiind duși la comisariatul de poliție Buiucani.

Aproape de miezul nopții protestatarii au părăsit scuarul din fața clădirii Legislativului, ei anunțând că se vor întoarce mâine pentru a protesta. Inițial aceștia își aduseseră corturi, vrând să rămân peste noapte, dar au rămas fără ele în urma altercațiilor cu polițiștii.

Ce prevede votul mixt

Varianta finală a proiectului de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral din cel proporţional în unul mixt a fost publicată pe site-ul Parlamentului. 

Potrivit proiectului, 50 de deputați urmează a fi aleși în circumscripția națională, iar alți 51 în circumscripții uninominale. Circumscripții uninominale ar trebui să cuprindă 55.000 – 60.000 de alegători.

În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.  

În proiect nu se specifică însă câte circumscripții vor fi deschise peste hotare și nici în Transnistria, acest lucru fiind lăsat la latitudinea Guvernului. 

Totodată, pragul electoral rămâne neschimbat, la 6% pentru partidele politice și 8% pentru blocurile electorale. 

Deputatul în circumscripția uninominală va fi ales într-un singur tur

Poate cea mai importantă prevedere din actualul proiect vizează felul în care vor fi aleși cei 51 de deputați din circumscripțiile uninominale. 

Astfel, „candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. Nu contează procentul acumulat de un candidat, acesta putând ajunge deputat chiar și dacă este votat de 10% sau mai puțin din alegători.

Turul 2 nu va exista nici măcar dacă doi candidați de pe primul loc vor avea număr egal de voturi. Deputatul urmează astfel a fi decis prin tragere la sorți. 

De asemenea, toți candidații pentru funcția de deputat vor trebui să prezinte un certificat de integritate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...