Vrea Ungaria să „evadeze” în Rusia?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relațiile tot mai apropiate dintre Ungaria și Rusia dau fiori Uniunii Europene. Legătura Bruxelles-Budapesta este tensionată și în continuă deteriorare, iar liderii europeni îl ocolesc pe premierul ungar Viktor Orban.

Cancelarul german Angela Merkel i-a făcut însă o vizită lui Orban, cu câteva zile înainte de așteptata deplasare la Budapesta a președintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Conferință de presă tensionată între Merkel și Orban; Critici dure ale cancelarului german

De ani de zile, Ungaria a reprezentat o durere de cap pentru Uniunea Europeană. Când a preluat puterea, în primăvara lui 2010, premierul Orban și majoritatea sa au transformat țara de o manieră ce contrazice multe dintre valorile Uniunii, scrie într-un amplu editorial ziaristul Keno Verseck, de la Deutsche Welle.

Deteriorarea relațiilor cu blocul european a avut loc în paralel cu deteriorarea relațiilor cu Germania, cel mai important partener economic al Ungariei, și, odinioară, cel mai important aliat politic, scrie sursa citată.

Vizita Angelei Merkel la Budapesta, luni, este prima de când a preluat Orban puterea și, spun observatorii, ar avea legătură cu criza din Ucraina și sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Ca membru al Uniunii, Ungaria a acceptat scrâșnind din dinți sancțiunile, însă a subliniat că se opune acestei practici, iar Orban a arătat că afectează și interesele economice ale Ungariei, dar și ale UE și nu au efectul politic dorit.

Citeşte şi: Reacția Rusiei la intenția SUA de a livra arme Ucrainei

Expertul Attila Ara-Kovacs crede că, din acest motiv, „vizita lui Merkel este un fel de test. Cancelarul vrea să vadă cât de departe este Orban pregătit să meargă și dacă îl poate controla”.

Merkel testează apele nu numai în privința sancțiunilor, ci și a politicii externe tot mai orientată spre est a Budapestei. Orban încearcă să-și reducă dependența de UE, așa că insistă pe intensificarea relațiilor cu Rusia și China, precum și cu Azerbaijan, Turkmenistan și Kazahstan.

Accentul cade însă pe Rusia. Anul trecut, amintește autorul, Orban și Putin au convenit asupra unui împrumut în valoare de zece miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare de la Paks.

Orban și-a exprimat admirația față de Rusia lui Putin într-un discurs în care și-a anunțat și intenția de a prelua modelul de succes și de a transforma Ungaria într-un „stat non-liberal”.

Citeşte şi: (FOTO) Mii de unguri cer ajutorul Angelei Merkel: „Eliberează-ne de diavol”

La Budapesta este așteptat Putin, la două săptămâni după vizita Angelei Merkel. Oficial, cei doi politicieni vor pune tușele finale pe extinderea centralei nucleare și vor negocia un nou contract cu privire la exporturile de gaze naturale rusești în Ungaria.

Un reprezentant al Guvernului ungar a dat asigurări că vizita lui Putin nu înseamnă că Budapesta pune sub semnul îndoielii responsabilitățile europene și euro-atlantice.

Însă experții atrag atenția că exact acesta este scopul lui Putin.

Sociologul Pal Tamas arată că, „potrivit filosofiei de stat a Rusiei, Orban este precum Iona, din Biblie, care a fost înghițit de balenă – în acest caz, de UE – și care dă semne din burta balenei. Și pentru că mai sunt și alte state mici în burta balenei, semnele lui Orban le-ar putea încuraja. Asta îi place lui Putin”

Citeşte şi: (FOTO) Merkel, Obama sau Putin; Cu ce mașini circulă cei mai importanți lideri ai lumii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...