Vladislav Gribincea, despre cazul Domnicăi Manole: „Un semnal alarmant trimis tuturor judecătorilor să nu se exprime critic la adresa guvernării”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazul judecătoarei Domnica Manole, care a fost declarată la 4 iulie curent, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) drept incompatibilă cu funcția de judecător, este unul care vorbeşte despre mai multe lucruri, care luate împreună înseamnă un semnal trimis tuturor judecătorilor din țară cum că „nu trebuie să fiți critici în adresa sistemului și nu trebuie să vă opuneți guvernării”. De această părere este președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Trebuie să spunem de la bunul început că acest caz este unul care vorbește despre mai multe lucruri. În primul rând, doamna Manole a fost destul de vocală și critică în adresa problemelor din sistem. Cu câțiva ani în urmă a candidat pentru funcția de președinte a Asociației Judecătorilor și atunci nu a câștigat, dar la o diferență foarte mică. Câștigând o persoană care este apropiată conducerii justiției actuale din Republica Moldova. Ulterior, a emis acea hotărâre în dosarul referendumului, iar la scurt timp după aceasta s-a pomenit cu un dosar penal, care iată de mai mult de un an de zile este pe masa procurorilor și nu este clar dacă el în genere va fi transmis în instanța de judecată. Peste o lună s-a redeschis un alt dosar penal pe numele dumneaei, iar alaltăieri Consiliul Superior al Magistraturii a decis că dumneaei nu merită să fie judecător în baza unui aviz SIS, care este secret, nimeni nu știe ce este acolo, iar însăși CSM a luat această decizie cu ușile închise. Iar din câte am înțeles de la o membră a CSM, hotărârea a fost luată la limită, adică cu șapte voturi minim necesare pentru adoptarea acestei hotărâri. Toate elementele una lângă alta, în contextul Republicii Moldova, pe mine cel puțin mă alarmează grav. Aceasta transmite un semnal tuturor judecătorilor din țară că nu trebuie să fiți critici în adresa sistemului și nu trebuie să vă opuneți guvernării”, a declarat acesta în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În context acesta spune că „judecătorii trebuie să înțeleagă că curățenie la ei în casa pot face doar ei. Ceilalți îi pot ajuta, dar nu-i pot substitui. Dacă judecătorii nu se vor consolida și nu vor insista asupra independenței lor, șansele că vor deveni mai independenți sunt mici”.

În opinia președintelui Centrului de Resurse Juridice, mai puţin contează ceea ce spun ONG-urile, partenerii de dezvoltare, alte guverne, atâta timp cât judecătorii nu vor fi tranșanți pe interior. Astfel, spune Gribincea șansele că ei vor deveni independenți sunt mici, mai ales în contextul socio-politic actual.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...