Vladimir Putin vs. Kim Jong Un – bătălia cultului personalităţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin și liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, sunt cei doi bărbați care au captat atenția presei nu doar din țările lor, ci și din întreaga lume, având în comun și un cult al personalității, care diferă însă.

Citeşte şi: Ce vrea Putin să demonstreze prin vizita lui Kim Jong-un la Moscova

Liderul de la Kremlin a fost celebrat și venerat în două feluri în acest weekend – cu un meci de hochei victorios și un bust care îl înfățișează drept împărat roman, realizat de cazacii din Sankt Petersburg, scrie The Telegraph, într-un articol cu tentă ironică la adresa celor doi.

Într-un mod similar, copiii din Coreea de Nord învață că iubitul lor lider, Kim Jong Un, este compozitor și un șofer priceput încă de la vârsta de trei ani. Există însă mai multe puncte de comparație a cultului personalității celor doi lideri mondiali.

Tinerețe vs etate

Profesorii din Coreea de Nord au primit un manual care le cere să-și instruiască elevii că Kim Jong Un a fost un copil precoce, care putea conduce de la vârsta de trei ani și care câștiga curse de iaht la vârsta de nouă ani.

Copiii mai sunt învățați că liderul de la Phenian este un artist priceput și un compozitor de opere renumite.

Citeşte şi: (VIDEO) Găsiți diferențele: Putin, Kim Jong-Un și aplauzele frenetice

Spre comparație, Putin a cunoscut performanțe similare mai târziu. A recunoscut că și-a petrecut copilăria în cartiere insalubre din Leningrad, actualul Sankt Petersburg, alături de alți copii, în timp ce se jucă de-a spionul.

În schimb, la vârsta de 62 de ani a câștigat un meci de hochei împotriva starurilor internaționale, sâmbătă înscriind cel mai mult dintre jucătorii aflați pe gheață într-un meci disputat la Soci, obținând astfel victoria împotriva unor jucători internaționali retrași.

Activitățile petrecute afară

În luna aprilie, Kim s-a urcat pe Muntele Paektu, cel mai înalt vârf din Coreea de Nord, totodată locul oficial de naștere al tatălui său, Kim Jong Il. Însoțit de sute de piloți de avioane de luptă și oficiali ai partidului său, liderul de la Phenian a ajuns pe vârful de 2.750 de metri fără vreun strop de sudoare. De altfel, comentează ironic articolul publicației britanice, Putin nu are nevoie să urce un munte, pentru că el însuși este, la propriu, un munte.

Vladimir Putin se poate lăuda cu un munte care îi poartă numele, în Kargazstan, care are 4.446 de metri.

Citeşte şi: (GALERIE FOTO) Cum arătau în tinerețe liderii lumii – Obama, Merkel sau Putin

Echitație

Acesta este un sport care îi atrage pe liderii naționali și care le făurește credibilitatea, fie că poartă numele de Benito Mussolini sau David Cameron. Așa și Kim Jong Un, care inspectează un teren de antrenament al unei unități a armatei populare coreene, pe spatele unui cal. Nici Putin nu se lasă mai prejos, el călărind cu ochelari de soare, la bustul gol, în pantaloni de vânătoare.

Introspecție

În ciuda adorării publice, uneori singuratatea de la conducerea unei țări îi ajunge și pe unii dintre cei mai iubiți lideri ai unei națiuni. Kim Jong Un a arătat acest lucru în 2012, când Coreea de Nord a lansat un satelit, el sărbătorind singur, fumând.

Vladimir Putin nu fumează, însă uneori face introspecție publică. La înmormântareaantrenorului său de judo, Anatoli Rahlin, președintele rus a efectuat o rară și singură plimbare pe străzile din Sankt Petersburg. Unul dintre prietenii săi, Igor Sadhan, l-a descris pe liderul de la Moscova drept foarte singuratic, amintind că l-a găsit odată în spatele unui restaurant al unui hotel, cu două pahare de coniac, „părând trist, chiar osândit”.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri despre atrocitățile lui Kim Jong-un: Cum și-a otrăvit mătușa


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...