(VIDEO) Un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului „nu-mixt”. Peste 800 de persoane au participat la întrunire

(VIDEO) Un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului „nu-mixt”. Peste 800 de persoane au participat la întrunire

Peste 800 de persoane au constituit astăzi un nou grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt de vot. Asta după ce grupul constituit în cadrul adunării din 17 decembrie 2017 nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la CEC, pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă responsabilii de la CEC vor înregistra grupul de inițiativă, atunci acesta urmează să colecteze timp de 2-3 luni nu mai puțin de 200 de mii de semnături ai celor care optează pentru anularea sistemului mixt, adoptat în vara anului trecut.

Amintim că aceasta este cea de-a doua tentativă a unor reprezentanți ai societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ. Cei de la CEC au argumentat refuzul prin faptul că au fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie 2017 cu voturile deputaților PD, PSRM și grupului PPE și promulgat în aceeași zi de președintele Igor Dodon.

0