(VIDEO) Studiile mezinului lui Iurie Leancă, achitate de Ilan Șor din „miliardul furat”. Ce spune actualul vicepremier

(VIDEO) Studiile mezinului lui Iurie Leancă, achitate de Ilan Șor din „miliardul furat”. Ce spune actualul vicepremier

Fiul mai mic al lui Iurie Leancă a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Acesta a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge, iar numele mezinului lui Leancă apare în rulajele companiei, una dintre cele utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește. Ambii adopta aceeași tactică – pun tunurile pe cei, care-i întreabă.

Jurnal TV a intrat în posesia unor documente care atestă că, cel puțin o parte din, studiile preuniversitare absolvite în luna mai 2014 de fiul mai mic al lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, la un colegiu privat din Marea Britanie, în orașul Cambridge, au fost achitate de actualul primar de Orhei. Tânărul apare în fotografii făcute la evenimentele organizate pentru absolvenții din 2014, publicate pe internet. Școala în care a învățat fiul mai mic al lui Iurie Leancă este specializată în pregătirea studenților străini pentru admitere la universitățile din Marea Britanie. Iar plata pentru studii, cel puțin o parte, de aproximativ 40 de mii de dolari, echivalentul a peste 25 de mii de lire sterline, a fost făcută de către condamnatul în primă instanță în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor.

Mai exact, de una dintre firmele sale nerezidente, implicate în furtul miliardului – Tomton Trade Corp, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV. Această companie este una dintre zecile de firme utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, sursele scoase din bănci ca împrumuturi treceau, înainte să ajungă la o destinație finală, printr-un șir de transferuri de la o companie la alta.

Una dintre plăți a fost făcută pe 9 octombrie 2012. Firma lui Șor a transferat 20 de mii 882 de dolari, convertiți în 12 mii 912 lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014. O altă plată apare în extrasele bancare de pe contul în lire sterline al Tomton Trade pe 12 februarie 2013. Șor a transferat școlii din Cambridge pentru Liviu Tristan Leancă 12 mi 700 de lire sterline.

Suma a fost convertită din aproximativ 20 de mii de dolari. Copiile rulajelor în care apar aceste plăți au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, în prezent apărător al lui Veaceslav Platon – unul dintre condamnații în dosarul fraudei bancare.

Vedeți investigația integrală AICI.

0