(VIDEO) Oleg Brega: Vom pierde încă mulți ani dosare la CEDO din cauza ineficienței procurorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La cinci ani de la revoluția din aprilie 2009, cea care a permis la Chișinău schimbarea regimului politic, nu au fost elucidate toate evenimentele petrecute în piață şi nici nu au fost pedepsiţi cei care se fac vinovaţi de maltratarea tinerilor în comisariate.

Jurnalistul Oleg Brega, unul dintre cei mai importanți activiști pe care i-a cunoscut revolta din aprilie 2009, spune că nu regretă nicio clipă faptul că a chemat oamenii la protest, chiar dacă a avut de suferit, fiind bătut și jefuit de către forțele de ordine. Potrivit lui, nu a fost deloc plăcut, credea că o să moară, dar, în schimbul riscului și-a făcut datoria, meseria de jurnalist, s-a implicat civic, ceea ce-l face să se simtă mândru.

“Nu regret nicio clipă faptul că am chemat oamenii la protest, că am ieșit și eu la diverse proteste până pe 7 aprilie, doar că pe 7-8 aprilie eram angajat la o televiziune de pe internet, la JurnalTV, eram cameraman și nu prea aveam timp, nu-mi permitea nici funcția să fiu implicat politic sau, cumva, civic. Filmam pentru acea televiziune, dar uite că în această calitatea am fost agresat de către angajații MAI chiar aici în spatele Guverrnului, pe la ora 10 seara. Nu a fost deloc plăcut, credeam că o să mor. Mi-am pierdut cunoștința. Nici nu țin minte când mi-au luat camera cea mare. Când mi-au luat o cameră mică eram deja conștient, țipam ca-n gură de șarpe, poate de aceasta și m-au lăsat. Dar nu regret faptul că mi-am făcut datoria, meseria de jurnalist, m-am implicat civic chemând oamenii la protest, pe toate căile accesibile mie”.

Activistul este de părerea că nu doar ineficienţa procurorilor, care au condus sau exercitat urmărirea penală, este motivul pentru care terţionarilor nu li s-a făcut dreptate. Potrivit lui, influența politică asupra factorilor de decizie a dus la îngroparea dosarului 7 aprilie și nepedepsirea celor vinovați de tortură, jaf, maltratare și percheziții ilegale.

“Am cunoscut, de-a lungul anchetei acestui dosar, cel puțin trei procurori, dintre care doi, unul de la Procuratura Militară și unul de la Procuratura Municipală, au fost foarte buni, au investigat lucrurile, l-au identificat pe Burlacu și pe Agarici, au demonstrat cu ajutorul înregistrărilor telefonice că ei erau în locul acesta, la ora pe care o spun eu. Ei au adunat o grămadă de probe. S-au purtat mininat. Altul, însă, Buciu în ultimii trei ani a îngropat cum a putut dosarul și iată au mai rămas 4-5 zile până expiră termenul de prescripție și Burlacu scapă nevătămat. Probabil, fiind cumpărat, find motivat cumva pecuniar, căci altfel nu-și permite Oleg Baciu telefoane foarte scumpe, mașină foarte scumpă, l-am surprins de câte ori când mă chema la audieri, sau poate fiind determinat politic, de conducerea politică a Procuraturii, pentru că la noi Procuratura toată e controlată politic, a fost determinat să tergiverseze acest dosar. Burlacu am înțeles că e prieten cu unii de la guvernare, chiar cu unii deputați. Deci, influența politică asupra poliției, asupra Procuraturii, asupra justiției asta a dus la îngroparea dosarului 7 aprilie și nepedepsirea celor vinovați de tortură, jaf, maltratare, percheziții ilegale”.

Tot mai multe persoane, supraviețuitori ai masacrului din aprilie 2009, au plecat, temporar sau definitiv, din Moldova. Potrivit activistului, toți au încercat să se salveze, fie individual sau colectiv, iar cei mai defavorizați, care se simt inutili și trădați au ales să se depărteze de Moldova.

“Unii s-au închis în sine, unii s-au sinucis, alții sunt pe cale să-și pună capăt zilelor. Oameni sunt disperați. Alții au învins chestia asta și se realizează, s-au implicat politic, au creat ONG-uri sau au aderat la ONG-uri, continuă să facă proteste în mod artistic, ca Anatol Mătăsaru. Cei care au plecat (peste hotarele țării) au ales să se salveze individual, cei care au rămas, rezistă și luptă prin această formă de exprimare și prin solidarizare încearcă să salveze colectiv toată societatea moldavă. Cei care cedat, care au încetat să mai vorbească despre aceasta și se tem și acum de umbra lor, sunt poate în situația cea mai defavorabilă. Ei se simt inutili, se simt trădați, ei sau ele pentru că majoritatea femeilor care au avut de suferit din chestia aceasta au plecat din țară”.

Oleg este de părerea că Moldova va pierde încă mulți ani dosare la CEDO pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Dânsul califică inițiativa PLDM-ului de a anula prescripţia în dosarul 7 aprilie, ca fiind demagogie curate, deoarece nicio lege adoptată cândva nu va avea efect retroactiv.

„E demagogie curată. Inițiativa PLDM-ului e un act gratuit, fără suport juridic, căci nicio lege adoptată azi nu va avea efect retroactiv. Dacă în aprilie 2009 legea spunea că timp de cinci ani statul trebuie să investigheze cazurile de tortură, jaf, de depășirea atributelor de serviciu și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați, atunci Statul, Procuratura, Guvernul și Justiția au avut cinci ani la dispoziție să facă chestia aceasta. Dacă ei la sfârșitul acelor cinci ani constată că nimeni nu a fost tras la răspundere e vina lor politică. Răspunderea acum o poartă Guvernul și o să pierdem încă mulți ani dosare la CEDO din cauza aceasta. Da, legea nu o mai poți schimba. Nicio lege nu mai poate fi inventată acum căci toate vor fi neconstituționale, deci, inițiativa PLDM-ului e demagogie pură”.

Activistul spune că nu are nicio soluție pentru clasa guvernantă, ci doar pentru alegătorii care sunt responsabili de viitorul lor. Oleg crede că odată ce politicienii vor fi pedepsiți cu votul oamenilor, următoarele guvernări ar putea să se comporte mai demn, cu grijă pentru justiție, dreptate și pentru drepturile omului, pentru că asta merităm.

“Nu am nicio soluție pentru clasa guvernantă, decât un îndemn pentru cei care au avut de suferit, cei care au fost martori la chestia aceasta, cetățenii de rând care oricând ar putea să devină victimele unor astfel de fărădelegi. Să dea cu votul în ei, în cei care au fost atunci la guvernare și în cei care au venit după ei la guvernare. Să-i scoată de pe arena politică, să aducă alți politicieni din cele 40 de partide care sunt înregistrate oficial sau din candidații independenți. Alegeți pe oricine numai nu pe cei care au fost la guvernare în 2009 și care au venit după ei, aceștia și-au demonstrat incompetența și reaua-voința. Torționarii din aprilie nu mai pot fi pedepsiți conform legii, gata a expirat termenul de prescripție, măcar să aducem la guvernare pe cineva care să nu mai avanseze în grad, în funcție, să nu-i mai promoveze, ci să-i scoată din viața publică. Să nu le mai plătească pensii, să nu le mai plătească indemnizații, ci să-i izoleze. Măcar următoarele guvernări să se comporte mai demn, cu grijă pentru justiție, dreptate și pentru drepturile omului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...