(VIDEO) „Ice Bucket Challenge”, după un an; Câți bani au fost colectați pentru bolnavii de scleroză

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Provocarea găleţii cu gheaţă – „Ice Bucket Challenge” – a reprezentat, probabil, evenimentul din mediul online care a făcut cea mai mare vâlvă în 2014, mobilizând internauţi din toată lumea, fie pro, fie contra mişcării.

Isteria a început după ce un tânăr american, Chris Kennedy, şi-a turnat o găleată cu apă cu greaţă în cap şi a anunţat că donează o sumă de bani pentru lupta împotriva maladiei ALS (scleroza laterală amiotrofă).

Gestul său a fost urmat de cel al prietenilor săi, Jeanette Senerchia, Kevin Aylwin şi Matt Dodson, şi al prietenilor acestora, în final ajungându-se la un număr impresionant de participanţi din toată lumea, printre care numeroase personalităţi din domenii diverse, potrivit Mediafax.

Participanţii au postat pe Facebook videoclipuri în care îşi turnau în cap apă cu gheaţă sau anunţau că donează o anumită sumă de bani. Parte dintr-un efort de a strânge fonduri şi vizibilitate pentru scleroza laterală amiotrofă, „leapşa” a dominat reţeaua de socializare săptămâni la rând. Videoclipul lui Bill Gates şi cel al lui Charlie Sheen au făcut aproximativ 20 de milioane de vizualizări fiecare.

Câţi bani a strâns acţiunea?

Potrivit datelor oferite de ALS Association, Ice Bucket Challenge a strâns fonduri uriaşe de 115 milioane de dolari. De asemenea, participanţii au mai făcut asociaţiei o donaţie extra de 13 milioane de dolari . După cum a fost de aşteptat, aceste sume nu au mai fost strânse până acum de ALSA, asociaţia adunând cele mai mari fonduri în 2013, puţin peste 23 de milioane de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Cât s-a cheltuit până acum şi pe ce anume?

Reprezentanţii ALSA au declarat că până acum au cheltuit 47 milioane de dolari din cei 115, pe care i-au gestionat pentru diferite domenii de cercetare: descoperirea genelor, dezvoltarea modelului de boală, identificarea biomarkerilor, studii clinice, dar şi dezvoltarea tratamentelor pentru bolnavii de scleroză.

20% din bani s-au cheltuit pentru pacienţi şi servicii comunitare, iar alţi 11% s-au investit în educaţie, fundaţii şi plata taxelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...