(VIDEO) Fulgi cât farfuria, care ating în diametru 38 de cm

by Genko Genko

Experţii susţin că aproape în fiece zi din perioada de iarnă în Europa, Asia sau America se pot întâlni ninsori cu fulgi giganţi de 15-20 de centimetri. Recordul însă a fost înregistrat în localitatea Fort Keogh, statul Montana, din SUA în anul 1887. În acel an a avut loc o ninsoare puternică, cu fulgi giganţi, cei mai mari ajungând până la un diametru de 38 de centimetri. Este un caz real, iar dimensiunile acestor fulgi au fost notate şi recunoscute de către reprezentanţii Cărţii Recordurilor.

Aceştia au fost incluşi la categoria fulgi de zăpadă datorită consistenţei lor fragile specifică fulgilor, cei care au atestat întâmplarea confirmând că nu a fost vorba de bile de gheaţă sau picături îngheţate, ci chiar fulgi de zăpadă. Există numeroase cazuri când iarna, căderie masive de zăpadă sunt însoţite de astfel de fulgi de dimensiuni mari, dar pentru a se întâmpla acest lucru e nevoie de condiţii atmosferice mai specifice.

Temperatura trebuie să fie uşor peste limita îngheţului, adică în jurul valorii de 0 grade C., astfel fulgii devenind umezi şi lipicioşi. În aceste condiţii, când încă sunt în atmosferă, fulgii se pot alipi unul de altul, astfel având posibilitatea să crească mult în dimensiune. Un rol important îl are şi vântul, care nu trebuie să fie puternic, astfel încât fulgii să rămână intacţi până la aşternerea lor pe pământ. La fel şi umiditatea trebuie să fie relativ ridicată şi să ningă destul de intens.

Mai jos vă prezentăm în imagini video un exemplu frumos de o astfel de ninsoare cu fulgi de dimensiuni foarte mari.

CITIȚI ȘI...