(VIDEO) Filip la APCE: În Moldova nu avem deţinuţi politici pentru că noi nu operăm cu asemenea termeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Republica Moldova nu avem deţinuţi politici pentru că nu operăm cu asemenea termeni. Acesta a fost răspunsul premierului Pavel Filip, vicepreşedinte al Partidului Democrat condus de Vlad Plahotniuc, oferit în cadrul şedinţei plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după ce un deputat l-a întrebat dacă îşi doreşte să fie premier într-o ţară în care există deţinuţi politici.

În speţă, deputatul Stângii Europene Unite Andrei Hunko l-a întrebat pe Pavel Filip despre cazul fostului deputat comunist Grigore Petrenco, membru de onoare al APCE, care riscă ani de închisoare pentru participarea la un protest paşnic, la data de 6 septembrie 2015. „Cunoaşteţi că Grigore Petrenco a fost membru al APCE, ulterior – membru de onoare al APCE şi, în ultimi ani, a fost supus represiunilor pentru proteste paşnice împotriva oligarhizării ţării. Poimâine ar putea fi condamnat la 4,5 ani de închisoare. Noi considerăm că el este deţinut politic. Ce credeţi în această privinţă? Vă doriţi să fiţi prim-ministru într-o ţară în care există deţinuţi politici?”, a întrebat Hunko.

Oferind un răspuns, premierul democrat a menţionat că nu poate confirma statutul de deţinut politic al lui Petrenco, pentru că „în Moldova nu operăm cu asemenea termeni”.

„Eu nu pot să confirm statutul de deţinut politic, pentru că în Republica Moldova nu se operează şi nu se percepe aşa noţiune, fie că vorbim de cazul Petrenco, fie că vorbim despre alte cazuri care sunt în instanţe. Trebuie să recunosc că nu cunosc toate detaliile nici în acest caz, nici în multe alte cazuri. Sunt doar câteva dosare din peste 220 de mii existente în sistemul nostru”, a declarat Pavel Filip în faţa deputaţilor APCE.

Este de menţionat că procurorii solicită condamnarea fostului deputat Grigore Petrenco la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru participarea la protestul din faţa Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015 alături de alţi câţiva tineri, numiţi ulterior drept „membri ai grupului Petrenco”. În cazul acestora, procurorii au solicitat câte trei ani de închisoare.

Următoarea şedinţă de judecată în cazul Petrenco, care ar putea fi şi ultima, este programată pentru data de 28 iunie, la 9:30.

Membrii „grupului Petrenco” au fost recunoscuţi într-un raport al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului ca fiind „deţinuţi politici”. Acelaşi termen în privinţa acestora a fost utilizat de reprezentanţii APCE şi guvernul federal al Germaniei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...