(VIDEO) Dodon vrea să decoreze militarii ruși din Transnistria: „Apreciem foarte mult misiunea lor”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon intenționează să participe la celebrarea celor 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean la Tiraspol unde va decora militarii ruși din forțele de menținere a păcii pentru activitatea lor, deoarece le „apreciază foarte mult misiunea”. Intenția a fost exprimată într-o intervenție online transmisă de către postul Rossia24.

„În premieră, în aceşti 25 de ani (de la încheierea conflictului – n.r.), planific să particip la evenimentele comune din Transnistria. Așa ceva nu a fost – președintele Moldovei nu a participat niciodată la astfel de evenimente. Mai mult decât atât, săptămâna viitoare, eu am de gând să decorez militarii Moldovei și pe cei ai Transnistriei, dacă vor dori – și pacificatorii ruși. Este un indicator că noi apreciem această misiune foarte mult”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii.

Şeful statului a ţinut să menționeze că, în comparație cu 25 de ani în urmă, în prezent oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului interacționează constructiv, deoarece vor soluționarea cât mai rapidă a conflictului.

„Vreau să punctez că nu mai există agresiunea de acum 25 de ani. Oamenii găsesc limbă comună. Am mulți cunoscuți în Transnistria. Avem multe în comun – echipa de fotbal participă în campionatul Moldovei și câștigă. Eu sunt președintele federației de șah pentru cei din stânga și dreapta Nistrului. Sunt convins că oamenii vor mai repede ca acea graniță de pe Nistru să dispară”, a adăugat Igor Dodon.

Trupele de menţinere a păcii la Nistru sunt formate din contingente ale Federaţiei Ruse, ale Moldovei şi administraţiei de la Tiraspol. Lor li se adaugă zece observatori militari din partea Ucrainei. Misiunea lor a fost de a preveni eventuale conflicte în zona de securitate. Totuşi, în ultimii ani au avut loc mai multe incidente, iar Chişinăul a insistat ca misiunea să fie transformată în una civilă cu mandat internaţional.

Autorităţile de la Chişinău spun că menţinerea acestor trupe nu mai este justificată, iar prezenţa lor este un factor de tensiune în zonă. Această poziţie a fost susţinută şi de reprezentanţii OSCE.

Moscova şi Tiraspolul resping, însă, orice iniţiativă de schimbare a formatului de menţine a păcii şi o califică drept prematură şi inacceptabilă.

În ultimii ani, în Zona de Securitate s-au produs mai multe incidente. Cel mai răsunător s-a întâmplat pe 1 ianuarie 2012, când un tânăr a fost împuşcat mortal de un ofiţer din contingentul rus de menţinere a păcii. La doar câteva zile de la incident, un bărbat din Molovata Nouă s-a plâns că a fost agresat de un militar de la postul de menţinere a păcii din localitate. Ion Pahomi susţinea că i s-a reproşat că traversează prea des acest post.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...