(VIDEO) AeroMobil, prima maşina care zboară, s-a prăbuşit în timpul unor teste

by Genko Genko

Un automobil capabil să zboare, cunoscut sub numele AeroMobil 3.0, s-a prăbuşit spectaculos în timpul unui test efectuat de inventatorul său săptămâna trecută, în Slovacia.

În ciuda faptului că este un vis al multor fani ai domeniului SF, maşinile zburătoare s-au dovedit de repetate ori foarte dificil de realizat, iar accidentul de săptămâna trecută din Slovacia va atenua, probabil, şi mai mult entuziasmul celor pasionaţi de subiect, informează independent.co.uk.

Potrivit unor martori oculari, AeroMobil 3.0 a părut să aibă o serie de probleme tehnice şi a intrat în vrie, înainte de a se prăbuşi. Pilotul a folosit un sistem de salvare care i-a permis să sară cu paraşuta înainte ca vehiculul să atingă solul.

Compania care dezvoltă vehiculul a dat publicităţii o declaraţie în care a confirmat că „inventatorul şi pilotul de test, Stefan Klein, s-a confruntat cu o situaţie neaşteptată şi a activat sistemul de salvare la o altitudine de aproximativ 300 de metri”.

Producătorul a mai spus că „sistemul s-a dovedit funcţional şi a dus la ajungerea la sol a pilotului fără nicio rană”. Declaraţia nu a inclus deloc cuvântul „prăbuşire”, menţionând doar că „datele detaliate şi experienţa per ansamblu a întregului zbor vor fi analizate cu minuţiozitate, iar rezultatele vor fi utilizate în procesul de cercetare, dezvoltare şi îmbunătăţire a prototipului”.

AeroMobil 3.0 a fost prezentat oficial toamna trecută în cadrul unui eveniment de la Viena. Maşina-avion este construită de doi sloveni şi ar trebui să aibă o autonomie de zbor de 700 de kilometri, la o altitudine maximă de 500 de metri.

Aeromobil nu este singurul proiect de acest tip. Un alt vehicul asemănător este dezvoltat de o companie americană şi este cunoscut sub numele Terrafugia Transition.

CITIȚI ȘI...