Veaceslav Negruţa, despre legea „amnistiei fiscale”: Este cinic să apară după ce miliardul furat a fost pus pe umerii oamenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală sau aşa-numita lege de amnistie este surpriza anului 2016. Această iniţiativă a apărut pe ascuns, fiind tăinuită de partenerii externi, şi este, pur şi simplu, cinic să apară după ce frauda din sistemul bancar a fost pusă pe umerii contribuabililor simpli. Declaraţia a fost făcută de Veaceslav Negruţa, ex-ministrul finanţelor.

Expertul a remarcat că proiectul era deja înregistrat când la Chişinău a venit Misiunea FMI, dar autorităţile nu l-au pus în discuţie.

„De pe 1 decembrie era înregistrat, dar FMI era ţinut la distanţă, întâmplător a fost descoperit. Ne face să credem că beneficiarii acestui proiect sunt 8-10% din populaţia interesată să-şi legalizeze bunurile. Restul 90% din populaţie au bunuri înscrise pe numele lor şi nu au interes să le legalizeze”, a spus fostul ministru în cadrul unei discuţii publice la IPN.

Potrivi lui Negruţa, chiar dacă se face abstracţie de felul în care a apărut, însăşi esenţa proiectului pică prost în contextul investigaţiei furtului miliardului şi există suspiciunea că se doreşte legalizarea acestei fraude. Or, 2016 este anul în care datoria internă a crescut de peste trei ori „prin simpla convertire a datoriilor altora în datorie de stat”.

Este vorba de datoria Băncii Naţionale de 13 miliarde de lei, transformată în datorie de stat. „Datoria altora a fost pusă pe umerii cetăţenilor, iar cei care nu au achitat impozite acum vor să fie pur şi simplu amnistiaţi, iar bunurile să li se legalizeze”, a spus expertul.

Acesta apreciază ca fiind alarmantă retragerea investiţiilor din economia moldovenească. „Presupun că aceasta anticipează cumva intrarea în Republica Moldova a altfel de capital, care va fi legalizat prin astfel de proiecte de legi care intens se promovează. Investiţiile înseamnă de fapt credibilitate, locuri de muncă şi alte aspecte şi, dacă avem minus, înseamnă că ceva nu e bine”, a mai spus expertul.

În opinia sa, anul 2016 furnizează anumite tendinţe de monopolizare a diferite sectoare şi domenii şi nu exclude că în 2017, pe lângă monopolizări să apară şi naţionalizări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...