Va impune condiționarea UE guvernarea de la Chișinău să implementeze reforme?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldova este în mijlocul unei lupte. Pe de o parte primește bani din partea Parlamentului European, dar este pusă la zid fiindu-i impuse anumite condiții. Autoritățile de la Chișinău respectă, deocamdată, mai mult pe hârtie aceste condiții, spun unii experți.

„Moldova este în mijlocul unei bătălii (…) Igor Dodon nu este o speranță. El este un pion pe tabla de șah. Este promovat de sistem și o să-l apere cu tot sufletul. De asta a devenit președinte. Numai de reforme vorbim, când aud „reforme” unii consideră acest cuvânt o batjocoră”, a spus Serghei Perciun, reprezentant al partidului „Patrioții Moldovei”, invitat la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Anume reforme așteaptă de la autoritățile noastre și Parlamentul European care a acordat o sută de milioane de euro, dar a condiționat primirea asistenței financiare prin acțiuni concrete în ceea ce privește investigarea furtului secolului, întărirea sistemului financiar și a sectorului justiției. 40 de milioane sunt bani nerambursabili iar 60 de milioane sunt acordate în calitate de credit.

„Aruncăm și mai tare țara în datorii. Ei trebuie să pună o condiție: Să plece toți de la conducere. E imposibil ca cei care au furat miliardul să împartă corect acești bani”, consideră Nicolae Pascaru de la asociația „Voievod”.

Pe de altă parte, europarlamentarii asigură că implimentarea reformelor va fi urmărită îndeaproape. Și deși guvernarea de la Chișinău se laudă des că a înregistrat succese, unele rapoarte interne ale oficialilor europeni arată cu totul altceva, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Rapoartele Comisiei Europene spun că multe lucruri mai sunt de făcut: întărirea sistemului bancar, combaterea spălării banilor. Înainte de fiecare tranșă se va verifica respectarea condițiilor. Dacă Guvernul crede că tot ce face e bine, atunci nu ar trebui să se îngrijoreze. Dacă sunt implementate reformele, banii vor ajunge fără întârziere. Eu vreau să se facă reforme pe care oamenii le așteaptă de atâta timp”.

„Nu există o viziune. Noi care țară vrem să vedem? Noi care sistem social-politic vrem să vedem? Ce a condiționat UE e foarte important. Pentru prima dată au condiționat. Până acum spuneau: „Poftim, luați banii”. Acum spun: Investigați furtul miliardului. Întrebarea este dacă această condiționare va impune totuși guvernarea ca să facă reforme?!”, a concluzionat fostul deputat Stela Jantuan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...