Usatîi dezvăluie cum se încearcă mușamalizarea dosarului profesorilor turci

by Rec_lama
Distribuiti mai departe...

Noua guvernare ar încearca să mușamalizeze cazul celor șapte profesori turci expulzați din R. Moldova în septembrie 2018. În prezent, s-ar dori tragerea la răspundere a câtorva angajați de la Biroul Migrație și Azil (BMA) și, eventual, de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pe când, în realitate, indicațiile au fost date de la cel mai înalt nivel, susține președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

„Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI încearcă să inițieze dosarul ca să declare vinovați niște oameni din BMA, SIS, pe când în realitate acțiunile au fost coordonate la cel mai înalt nivel”, a declarat Renato Usatîi într-un live pe Facebook

El a criticat această abordare a noii guvernări care ar „semăna” cu metodele lui Plahotniuc. „Vreți să faceți la fel cum Plahotniuc arăta lupta cu corupția pe profesori și medici”, a acuzat Renato Usatîi.

Subiectul celor șapte profesori turci a fost discutat și în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică, iar Usatîi îl acuză pe președintele Comisiei, vicepreședintele PPDA, Chiril Moțpan, că a interzis accesul membrilor „Partidului Nostru” Ilian Cașu și Elena Grițco. Asta în condițiile că audierile erau anunțate ca fiind publice, iar cei doi s-au înregistrat în calitate de cetățeni încă din ajun.

Ilian Cașu consideră că, de fapt, această Comisie parlamentară ar încerca să mușamalizeze cazul. „Noi simțim că acolo se mușamalizează și se coace o crimă în privința acestui raport”, crede Ilian Cașu.

Amintim că șapte profesori turci au fost expulzați din R. Moldova în septembrie 2018 în condiții obscure, toți fiind expediați în Turcia, încălcându-se astfel mai multe prevederi legale. Acest lucru a fost confirmat recent și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat Guvernul în dosarul a cinci din cei șapte profesori, obligându-l să achite câte 25.000 de euro ca prejudiciu moral, adică aproximativ 2,5 milioane de lei.

Fosta opoziție PPDA-PAS a criticat dur acum un an expulzarea celor șapte profesori și a cerut o anchetă transparentă. Cu toate acestea, după audierile din comisie, la care au participat mai mulți foști și actuali conducători ai BMA și SIS, președintele acesteia, vicepreședintele PPDA Chiril Moțpan, a declarat că nu poate oferi informații și Comisia va decide „ce trebuie raportat societății”.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...