Uniunea Europeană, tot mai îngrijorată de situația din Ucraina

by Genko Genko

Uniunea Europeană este din ce în ce mai îngrijorată în privința evoluției situației din Ucraina și face un nou apel pentru respectarea acordului de la Geneva și implementarea imediată a acestuia, încetarea escaladării acțiunilor separatiste din estul Ucrainei și eliberarea imediată a observatorilor internaționali reținuți în estul Ucrainei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Maja Kocijancic.

„Facem un apel imediat pentru încetarea acțiunilor ilegale ale separatiștilor din estul Ucrainei. (…) Urmărim cu îngrijorare evenimentele din estul Ucrainei și facem un apel pentru încetarea imediată a acțiunilor grupurilor separatiste, care au ocupat ilegal clădiri, iar persoanele reținute ilegal, inclusiv observatorii militari OSCE, să fie eliberate”, a declarat purtătoarea de cuvânt, în conferința cotidiană de presă a Comisiei Europene.

Aceasta a făcut totodată un apel către Rusia să respecte acordul de la Geneva, semnat în luna aprilie de SUA, Rusia, UE și Ucraina, menit să ducă la detensionarea situației din Ucraina. „Noi credem că acest acord trebuie implementat imediat”, a adăugat Maja Kocijancic.

Citește și: Moscova: Operațiunea militară de la Slaviansk duce Ucraina spre o ”catastrofă”

De asemenea, UE face un apel „foarte clar” către Rusia să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Toate eforturile UE se îndreaptă către oprirea escaladării crizei.

„Munca noastră continuă și la începutul săptămânii viitoare”, a adăugat Maja Kocijancic, întrebată despre o eventuală extindere a „listei negre” a sancțiunilor împotriva Rusiei.

CITIȚI ȘI...