Un simbol al telefoniei mobile ar putea dispărea; zeci de milioane de oameni ar fi afectaţi

by Genko Genko

Deşi este preferatul celui mai puternic om al planetei, iar Casa Albă are toată încrederea în el, pentru a-l folosi fără a exista riscul de a fi interceptat, unul din cele mai apreciate modele de telefoane din lume ar putea dispărea.

Este vorba despre cei de la BlackBerry, care au anunţat că ar putea renunţa la producţia de smartphone-uri dacă aceste operaţiuni rămân neprofitabile şi intenţionează să extindă serviciile pentru companii prin investiţii, achiziţii şi parteneriate, a declarat directorul general al BlackBerry, John Chen.

„Dacă nu pot face bani din telefoane, nu am să rămân în această afacere”, a declarat Chen într-un interviu acordat Reuters, adăugând că perioada de timp în care va fi luată o astfel de decizie este scurtă.

Şeful BlackBerry nu a furnizat detalii despre eventuala sistare a producţiei, dar a adăugat că se poate obţine profit şi din livrări anuale chiar şi de 10 milioane de unităţi.

În perioada de vârf, în anul fiscal 2011, compania a vândut 52,3 milioane de telefoane, în timp ce trimestrul trecut livrările au scăzut sub 2 milioane.

BlackBerry analizează şi investiţii sau parteneriate cu alte companii în domenii reglementate, precum cel al sănătăţii, financiar şi servicii juridice, întrucât toate acestea necesită un grad ridicat de securitate a comunicaţiilor.

Achiziţii mici care să suplimenteze oferta BlackBerry în privinţa securităţii sunt, de asemenea, posibile, a spus el.

Securitatea a devenit tot mai importană pentru companii şi guverne, după dezvăluirile privind programele ample de spionaj derulate la nivel global de Agenţia de Securitate Naţională a SUA.

În martie, compania a raportat o pierdere trimestrială de 423 de milioane de dolari şi scăderea cu 64% a veniturilor.

Planurile pe termen lung prevăd inclusiv intrarea BlackBerry pe piaţa conectării diverselor dispozitive electronice, de la electrocasnicele din bucătărie la la smartphone-uri.

Independent menţionează că timp de mai bine de 4 ani de zile, cel mai ”bine conectat” lider al lumii, șeful statului american, Barack Obama, s-a folosit de telefoane ale canadienilor de la BlackBerry. El utiliza un un model special realizat, testat de către cei de la Agenția Națională de Securitate (NSA).

Însă în ultimele luni, Casa Albă a început să testeze modele noi, ale celor de la Samsung sau LG, ceea ce pare că a şi fost principala lovitură primită de cei de la BlackBerry, împingând astfel și mai mult spre un colaps financiar producătorul canadian, care și așa a anunțat pierderi de aproape 6 miliarde de dolari în 2013, doar comenzile administrației americane mai salvându-le puțin reputația.

CITIȚI ȘI...