Un primar francez extremist botează o stradă „Brexit”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul de extrema dreaptă al unui orăşel francez a numit una dintre străzile acestuia „Rue de Brexit”.

„Rue de Brexit”, adică strada Brexit, după votul Marii Britanii pentru părăsirea Uniunii Europene.

Julien Sanchez, care e primar al oraşului sudic Beaucaire, a declarat că vrea să aducă un omagiu deciziei luate de poporul britanic și a botezat o stradă „Brexit”.

Brexit sau votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a constituit unul dintre evenimentele anului 2016, care a produs un șoc în întreaga Europă și poate chiar în întreaga lume.

Referendumul, precedat de o renegociere a statutului Marii Britanii în UE, fusese promis de premierul Cameron în campania electorală pentru alegerile parlamentare din mai 2015, scrutin în care Partidul Conservator a câştigat o majoritate absolută a mandatelor din Camera Comunelor şi a format un guvern monocolor majoritar pentru prima oară după 23 de ani.

Campania electorală pentru referendum a demarat imediat, iar taberele s-au delimitat foarte clar: în favoarea rămânerii în UE s-a pronunţat premierul Cameron sprijinit de majoritatea miniştrilor cabinetului său dar şi de majoritatea deputaţilor săi, Partidul Laburist – principalul partid de opoziţie, Partidul Naţionalist Scoţian, Partidul Liberal Democrat, majoritatea cercurilor de afaceri din Marea Britanie, presa de centru stânga şi cotidianul Times de centru dreapta.

În favoarea ieşirii din UE s-au pronunţat câţiva membri ai cabinetului în frunte cu ministrul justiţiei, Michael Gove, primarul pe atunci al Londrei, Boris Johnson, care avea să devină liderul de facto al acestei campanii, Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) în frunte cu Nigel Farage, câţiva disidenţi din Partidul Laburist ca şi o minoritate a oamenilor de afaceri, precum şi toată presa de dreapta (cu excepţia cotidianului The Times).

Campania pro-UE a beneficiat de un masiv sprijin internaţional, inclusiv cel al preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, venit personal în vizită la Londra și care a sfătuit în mod explicit electoratul britanic să voteze în favoarea rămânerii în UE.

Sondajele de opinie au arătat un avantaj mic dar constant al votului în favoarea rămânerii în UE, însă la primele ore ale zilei de 24 iunie 2016 a devenit clar că partizanii ieşirii din UE au caştigat, scorul final fiind de 52% – 48%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...