Un fost ambasador avertizează: Dacă nu e oprit în Ucraina, Putin va ajunge în UE

by Genko Genko

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie oprit acum, în Ucraina, pentru că în caz contrar va trebui oprit mai târziu pe teritoriul unor ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat luni fostul ambasador al SUA la NATO Kurt Volker, în prezent director executiv al Institute for International Leadership McCain din Arizona, potrivit Ukrinform.

El nu consideră că acţiunile Rusiei ar fi un răspuns la extinderea spre Est a NATO, aşa cum susţine Moscova, opinând că Occidentul se confruntă cu o agresiune militară directă, potrivit unui interviu pentru Vocea Americii în limba ucraineană.

„Rusia şi-a invadat vecinul, anexând teritorii, şi luptă, în pofida Memorandumului de la Budapesta. Ignoră Carta de la Paris şi New York, Tratatul Rusia-NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică nu rezolvă în niciun chip această criză”, a afirmat el.

Dacă Rusia nu va fi oprită acum în Ucraina, ea va trebui oprită mai târziu în interiorul Europei, a avertizat fostul reprezentant al Washingtonului la sediul NATO din Bruxelles.

„Dacă nu vom consolida Ucraina, nu vom opri această uzurpare şi nu vom reface echilibrul de forţe, acest conflict va continua. În acest caz, Putin va simţi că poate continua conflictul, posibil chiar în alte părţi ale Europei. Ar fi mai bine să oprim acum conflictul din Ucraina, decât să-l oprim mai târziu pe teritoriul NATO”, a insistat fostul ambasador american.

În opinia sa, există pericolul unei noi ofensive asupra oraşului port Mariupol (de la Marea Azov) în vederea creării unui coridor terestru în Crimeea.

El a menţionat că preşedintele rus va recurge la escaladarea conflictului din mai multe motive. Unul dintre ele este menţinerea popularităţii lui Putin pe plan intern. Va demonstra că luptă pentru cauza naţionalismului rus, reuşeşte să acapareze noi teritorii şi să apere drepturilor rusofonilor din afara graniţelor. Al doilea motiv este faptul că Putin consideră că sancţiunile economice nu sunt foarte grave şi că nu vor fi înăsprite, apreciază fostul ambasador american la NATO. Al treilea motiv este că NATO şi Europa au respins posibilitatea unui răspuns militar la acţiunile Rusiei, a spus el, citat de Ukrinform şi Unian.

Potrivit lui Volker, singurul lucru care l-ar putea opri pe Putin ar fi imposibilitatea de a ascunde preţul real plătit de Rusia: numărul morţilor şi impactul sancţiunilor asupra economiei ruse. Pe urmă, spune el, Ucraina trebuie ajutată pentru a se putea apăra, crescând astfel preţul acestui război pentru Kremlin.

CITIȚI ȘI...